Logo
Ispiši ovu stranicu

Godišnji odmori prekinuli pregovore sa EU teške 250 milijuna eura

Godišnji odmori prekinuli pregovore sa EU teške 250 milijuna eura

Europska komisija priopćila je da je zaključen memorandum o razumijevanju za dodjelu financijske pomoći regiji zapadnog Balkana za ekonomski oporavak uslijed pandemije covid-19 sa svakom od zemalja u regiji, osim sa BiH, s kojom su pregovori i dalje u tijeku.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Delegaciji EU u Sarajevu, pregovori sa BiH su u tijeku i nastavit će se u narednim tjednima. Oni su podsjetili da je u okviru tri milijarde eura vrijednog paketa makrofinancijske pomoći EU za više partnera iz procesa proširenja i susjedstva, za BiH određena makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura.

U Ministarstvu financija i trezora BiH za "Nezavisne" su rekli da su pregovori u tijeku, a da će nastavak pregovora biti nakon godišnjih odmora obje ugovorne strane, a na prijedlog EU.

Od iznosa od 250 milijuna eura za BiH, dio sredstava će biti usmjeren u vidu novčanih i materijalnih donacija, a dio u vidu povoljnih kredita koje će izdavati Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijskq banka i druge institucije.

Kako je ranije bilo govora, od ovog iznosa oko 80 milijuna eura bit će osigurano u vidu donacija za zdravstveni sektor i oporavak gospodarstva. Sedam milijuna eura namijenjeno je za hitne medicinske potrebe, a ostalih 73,5 milijuna eura za ublažavanje socio-ekonomskog utjecaja pandemije. Ostatak sredstava će biti osiguran kroz povoljne kredite, pišu Nezavisne novine.

Poslijednja izmjena danaSubota, 15 Kolovoz 2020 08:37
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!