Logo
Ispiši ovu stranicu

SIPA jutros uručila poziv Zdravku Mamiću, danas se mora pojaviti na Sudu BiH

SIPA jutros uručila poziv Zdravku Mamiću, danas se mora pojaviti na Sudu BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Za Klix.ba je potvrđeno da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije nam je potvrđeno da on nije uhićen, te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Neslužbeno, Zdravko Mamić se jutros nalazio u Mostaru.


Ovaj potez bh. sigurnosne agencije uslijedio je nakon što je susjedna Republika Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralica za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u našoj zemlji o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem koji se već godinu nalazi u Međugorju. 

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj. Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ako mu bude dozvoljeno da plati kauciju. 

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za sudjelovanje u izvlačenju 38 milijuna KM iz Dinama.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!