Logo
Ispiši ovu stranicu

Treća večer Devetnice sv. Anti na Humcu [foto]

Treća večer Devetnice sv. Anti na Humcu [foto]

I večeras je, treće večeri Devetnice kojom se vjernici pripremaju za blagdan sv. Ante, u svetište na Humcu pristiglo mnoštvo ljudi.

Molitveni program je počeo molitvom devetnice koju je predmolio fra Stanko Mabić, a sv. misu je predvodio fra Zvonimir Pavičić iz Međugorja.

devetnica-treca-vecer2020-10.jpg devetnica-treca-vecer2020-12.jpg devetnica-treca-vecer2020-16.jpg

devetnica-treca-vecer2020-20.jpg devetnica-treca-vecer2020-21.jpg devetnica-treca-vecer2020-23.jpg

devetnica-treca-vecer2020-25.jpg devetnica-treca-vecer2020-29.jpg devetnica-treca-vecer2020-32.jpg

devetnica-treca-vecer2020-37.jpg devetnica-treca-vecer2020-38.jpg devetnica-treca-vecer2020-4.jpg

Fra Zvonimir je istaknuo kako su, uređujući ovu Devetnicu, braća franjevci stavila određene teme koje bi trebale biti misli vodilje kroz ove dane.

Tako su za današnju temu odabrali citat iz Ivanova evanđelja; „Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši.“

„To su Isusove riječi koje je on uputio svojim učenicima na posljednjoj večeri. Riječi su to koje je Isus izgovorio na svome rastanku s učenicima, a učenici su sigurno bili potreseni svime onim što je Isus govorio o svome svršetku, o muci i odlasku“, istaknuo je fra Zvonimir Pavičić.

On je dodao kako je Isus znao što se događa u srcima učenika, stoga ih je tim riječima ohrabrio.  

„Rastati se s voljenom osobom nije lako, toga smo svi svjesni… Osobito u ovim trenucima kada se događa životni raskid, srce se uznemiri, često ne prihvaća stvarnost. Isusovi učenici su u nekoliko navrata molili Isusa da ostanu ondje gdje jesu jer im je tu bilo dobro, jer su tu bili zaštićeni od surovosti života… Sjetimo se samo Isusova preobraženja na gori, kad Petar kliče; „Dobro nam je ovdje biti, ostanimo ovdje!“, a evanđelist odmah dodaje; „Nije znao što govori“. Isus ih tada uči da se mora sići s gore, da se život nastavlja i da ga moramo živjeti onoliko koliko je to Božja volja. On nam je sam na svome primjeru muke i smrti pokazao što znači živjeti Božju volju i tako Bogu posve vjerovati“, istaknuo je između ostalog fra Zvonimir.

U propovijedi je poručio kako i mi moramo znati slijediti njegov primjer.

„Koliko puta se i mi, braćo i sestre, nalazimo u teškim trenucima svoga života. Koliko smo puta htjeli ostati ondje gdje nam je lijepo, izbjeći  nevolju, uteći od muke, od boli, ne želeći se rastati od svojih bližnjih! Promatrajući Isusov život i logiku življenja koju nam je On ostavio, sasvim nam je jasno da ne smijemo bježati od života. Posebno ne smijemo bježati od Božje volje, kakva god ona bila... U teškim trenucima naše će se srce uznemiriti, neće nam biti lako, u molitvi ćemo se preznojavati, ne znajući što i kako moliti, ali predajući svoj život u Božje ruke, gradeći svoj na Božjoj riječi, crpeći snagu iz Božje sakramentalne blizine, moći ćemo spremno zakoračiti u novi dan, znajući da u životu primamo i dobro i loše, vjerujući da Bog na dobro okreće sve onomu koji vjeruje u Njega, pa i najcrnji mogući scenarij iz života, Bog može pretvoriti u blagoslov, ako Mu se potpuno preda i vjeruje“, poručio je fra Zvonimir.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!