Logo
Ispiši ovu stranicu

Vlada FBiH daje 21 milijun KM za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa

Vlada FBiH daje 21 milijun KM za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa

 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj redovnoj sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvom odlukom je, na ime dodjele financijske pomoći proračunima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije, dodijeljeno 9,8 milijuna KM.

Druga odluka, vrijedna 11,2 milijuna KM, odnosi se za pomoć proračunima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

Vlada FBiH dala je suglasnost Federalnoj direkciji robnih rezervi da stavi na raspolaganje dezinfekcijsko sredstvo SEMI SAN T-65 (400 kilograma), Federalnom stožeru civilne zaštite s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Sredstvo će biti korišteno za dezinfekciju gradova i općina.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je donijela i odluku o davanju suglasnosti na program rada s Financijskim planom Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH za 2020. godinu u tekstu koji je usvojio Upravni odbor ove fondacije.

Stupanjem na snagu ove, prestaje da važi ranija odluka Federalne vlade o davanju suglasnosti na Program rada s Financijskim planom Fondacije.

Ovo je učinjeno jer, obzirom na novonastalu situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa, u 2020. godini neće biti moguće realizirati programe razmjene studenata i nastavnika. Zbog toga će Fondacija svoja sredstva usmjeriti na jednokratnu pomoć studentima koji studiraju na jednom od javnih fakulteta u FBiH, a trenutno se nalaze na jednom od programa razmjene.

Dakle, za realizaciju nove odluke nisu potrebna dodatna financijska sredstva, jer su ona, u iznosu od 230.000 KM, već planirana u ovogodišnjem budžetu FBiH.

Federalna vlada je donijela zaključke o obustavi raspisivanja javnih natječaja i oglasa, osim onih koji su završeni, za imenovanje članova organa upravljanja i nadzora u privrednim društvima s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala za vrijeme važenja odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.
Ovo se odnosi i na institucije, fondacije, zavode, agencije i sve druge pravne osobe čiji je osnivač Federacija BiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!