Logo
Ispiši ovu stranicu

Vlada FBiH izdvojit će pola milijuna KM da učenici dobiju besplatne knjige

Vlada FBiH izdvojit će pola milijuna KM da učenici dobiju besplatne knjige

Federalno ministarstvo obrazovanja ove godinie planira izdvojiti pola milijuna KM za kupovinu besplatnih udžbenika za učenike trećih i četvrtih razreda koji su u stanju potrebe.

Izdvojit će i 900.000 KM za opremanje školskih ureda fizike, kemije i biologije, nabavku informatičke opreme. Pomoći će se i Fond za studentske zajmove.

- Federalno ministarstvo obrazovanja nastavlja svoju misiju pomoći obrazovnih institucija i pojedinaca i u 2020. godini. Također, kapitalna ulaganja u obrazovanje na području FBiH i deset županija dolazi od ovog ministarstva. Izdvojio bih nastavak realizacije nabavke besplatnih udžbenika na učenike trećih i četvrtih razreda u stanju socijalne potrebe u iznosu od pola milijuna KM - rekao je Alden Kajtaz, tajnik Federalnog ministarstva obrazovanja nakon sjednice Vlade FBiH, piše Faktor.

Dodaje kako se u programu utroška nalazi poboljšanje uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova koji će biti usmjeren za opremanje ureda fizike, kemije, biologije, s ciljem unapređenja funkcionalnog znanja i vještina učenika.

- Potom, nabavke informatičke opreme te nabavke suvremene opreme i nastavnih sredstava za škole radi poticanja primjene savremenih i inovativnih oblika odgojno-obrazovnog rada. Ovaj program je prije svega usmjeren na povećanje funkcionalnog znanja i vještina učenika kako bi spremnije dočekali naredna testiranja. Ovaj projekt je vrijedan 900.000 KM. Kod visokog obrazovanja nastavljamo pomagati sveučilišta u implementaciji Bolonjskog procesa i u ovoj godini su izdvojena značajna sredstva za smještaj i ishranu studenata - rekao je Kajtaz.

- Sufinanciramo Fond za studentske zajmove te Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika FBiH. Kada je oblast znanosti u pitanju, ponovno značajna sredstva izdvajamo za poboljšanje znanstvenog rada visokoškolskih ustanova, te znanstveno - istraživački rad od značaja za FBiH. U ovoj godini izdvajamo milijun KM za podršku projektima i programima institucija znanosti i kulture od značaja. Ministarstvo planira i ove godine podržati najbolje osnovce, srednjoškolce i studente - rekao je Kajtaz.

Od školske 2014. do 2019. 59.222 učenika dobilo je 374.176 besplatnih udžbenika u vrijednosti više od četiri milijuna KM, za što je Federalna vlada putem resornog ministarstva osigurala 2,5 milijuna KM.

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!