Logo
Ispiši ovu stranicu

Spriječen plan bošnjačkih stanaka za Stolac

Spriječen plan bošnjačkih stanaka za Stolac

Ovogodišnji lokalni izbori, osim zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na prostoru nacionalno ugroženih općina središnje Bosne i Posavine, donose i jednu specifičnu situaciju na jugu Hercegovine, točnije u Stocu, gdje su hrvatske stranke koordiniranim nastupom odlučile ići sa što više pojedinačnih listi za Općinsko vijeće kako bi spriječile plan bošnjačke političke elite za preuzimanje većine u Općinskom vijeću.

Razlog? Trenutačno važeća izborna pravila postavljena su tako da bi omogućila neovisnim bošnjačkim kandidatima, unatoč znatno manjem broju bošnjačkih birača, osvajanje većine u Općinskom vijeću ako bi sve hrvatske stranke išle s jednom listom, piše Večernji list BiH. 

Pojedinačni nastupi

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković u razgovoru za Večernji list objasnio je na koji su način stranke HNS-a u startu onemogućile ovaj plan te zbog čega vjeruju kako će nakon lokalnih izbora Hrvati zadržati većinu u Općinskom vijeću. “S bošnjačke strane napravljen je plan da preko neovisnih kandidata pokušaju osvojiti Općinsko vijeće. U tu svrhu prijavili su 12 neovisnih kandidata bez političkih subjekata.

Plan je bio sljedeći; da smo mi Hrvati išli s jednom listom ili dvjema, naših 4500 glasova ne bi bilo dovoljno za većinu. Jer bošnjačkih 3000 glasova, ako se pojedinačno raspodjele na devet mandata, jamče bošnjačku većinu u Općinskom vijeću”, naglasio je Bošković.

Zbog toga su sve hrvatske političke opcije, bilo da je riječ o strankama bilo da se radi o neovisnim kandidatima, odlučile biti jedinstvene, i to tako da će ići pojedinačno kako bi raspodjelom glasova osvojile većinu u Općinskom vijeću, potvrdile rezultat s prethodnih izbora, a možda dobile i još koji mandat više. U ovom je trenutku jasno da će biti 10 listi u Općinskom vijeću s hrvatskog političkog spektra. S druge strane, sve hrvatske opcije podržat će zajedničkog kandidata za načelnika općine Stolac. Inače, nakon proteklih izbora u ovom gradu HDZ BiH ima osam mjesta u Općinskom vijeću, Inicijativa za Stolac sedam, Hrvatska koalicija za Stolac jedno mjesto, a mjesto u Općinom vijeću osvojio je i neovisni kandidat Vidoje Maslać.

Inače, rok za podnošenje kandidacijskih listi za ovogodišnje lokalne izbore počeo je teći u srijedu te prolazi u znaku intenzivnog rada hrvatskih političkih predstavnika u onim lokalnim sredinama gdje će stranke Hrvatskog narodnog sabora ostvariti jedinstvenu strategiju nastupa na izborima, bilo kroz zajedničke kandidate za načelnike bilo da je riječ o listama za općinska vijeća. Sve se aktivnosti vode odlukom Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora koje je došlo je do jedinstvenog zaključka i odluke o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima, pri čemu se ta odluka posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja. Formiranje listi za općinska vijeća, tamo gdje će te liste biti zajedničke, radi se uz dogovor.

Načelničke pozicije

Primjer je Zenica gdje su dva HDZ-a uspjela dogovoriti koalicijsku listu za Gradsko vijeće, što bi trebalo rezultirati situacijom u kojoj će hrvatski narod ovog kraja imati svog legitimnog predstavnika u općinskoj vlasti. U Vitezu su Hrvati dogovorili da će podržati zajedničkog, koalicijskog kandidata za načelničku poziciju, a isto će biti izuzetno važno i u nekim drugim sredinama. To posebno vrijedi za Busovaču gdje postoji realna mogućnost osvajanja načelničke pozicije, ali i Novi Travnik.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!