Logo
Ispiši ovu stranicu

Povijest nogometa: HŠK Zrinjski na gostovanju u Ljubuškom

Povijest nogometa: HŠK Zrinjski na gostovanju u Ljubuškom

O povijesti ljubuškog nogometa važne podatke svojevremeno su, svaki na svoj način prezentirali Goran Skoko i Halid Sadiković.

U jednom takvom tekstu citiran je iskaz igrača tog doba u komu je navedeno “Godine 1937. osnovan je prvi nogometni klub, početak klupskog nogometnog organiziranja u Ljubuškom.

LJOŠK (Ljubuški omladinski športski klub) nije bio nigdje registriran, ali smo igrali utakmice protiv slično oformljenih klubova u Vrgorcu i Stocu.“

Petar Rafaeli navodi: „Najveći nam je uspjeh bio kada smo 1938. godine doveli na gostovanje u Ljubuški nogometni klub Zrinjski iz Mostara. Za to sam bio dosta zaslužan jer sam poznavao mnogo igrača Zrinjskog budući da sam išao u Mostar u Gimnaziju.“

Međutim HŠK Zrinjski je prvi put gostovao na utakmici u Ljubuškom polovicom rujna 1936. godine. Novinska izvješća navode „Ovo je prvi put da jedan ozbiljniji klub gostuje u Ljubuškom te se iskupila masa svijeta na igralištu. Oba tima pružila su vrlo lijepu igru samo je sudac g. Dujmović bio malo pristran za goste. Zrinjski je pobijedio domaćina rezultatom 1:5, a po dva zgoditka su postigli Nuić i Komljenović te jedan Šarac, dok je strijelac za Ljubuški bio Mišetić. Inače, Mišetić (Zvonimir) bio je gost u timu Ljubuškog.“ Spomenutu utakmicu HŠK Zrinjski je odigrao protiv momčadi nogometne sekcije Steg Skauta iz Ljubuškog.

Tih godina Ljubušaci su svoju momčad često popunjavali nogometašima iz čapljinskih timova „Uskok“ i „Jugoslavija“, kao i igračima koji su odmor tj. ferije provodili u Ljubuškom, a nastupali su za neke druge momčadi.

Kako je to u tekstovima posvećenim ljubuškom nogometu i navedeno često se nastupalo u Vrgorcu protiv domaćeg SK „Osvetnik“, kao i u Ljubuškom protiv SK „Trebižat“. Jedan od boljih domaćih igrača bio je vratar Bruno Madirazza koji je jedno vrijeme nastupao i za „Slogu“ iz Sarajeva te za čapljinske klubove „Uskok“ i „Jugoslaviju“.

Da se na području Ljubuškog nogometom mislilo ozbiljnije baviti potvrđuje i slijedeći novinski podatak: „Novoosnovani Š.K. „Ljošk“ počeo je s treninzima radi uvjetne utakmice koja se ima odigrati ovog ljeta. Do sada u Ljubuškom – poslije davno propalog Ljoška – nije postojao nikakav klub pa ljubuška omladina nastoji svim silama da se ovaj pokušaj ostvari.“

Uvjetne utakmice su se morale odigrati kako bi klub uopće mogao pristupiti u nogometni podsavez. Kada se pored odigranih uvjetnih utakmica ispune i drugi nimalo jednostavni zahtjevi klub se ravnopravno prima u članstvo saveza.

Jesu li u ovoj nakani Ljubušaci i uspjeli nije nam poznato. Ako i jesu, uskoro je došao ratni vihor u kome nogomet i nije bio baš u prvom planu. Ali obzirom na činjenicu da je i prije Š.K. Ljoška postojao Ljošk, kao i na do sada nepoznat podatak da je HŠK Zrinjski bio prvi ozbiljniji klub koji je 1936. odigrao utakmicu protiv nogometne sekcije Steg Skauta očito je da prostora za istraživanje povijesti ljubuškog nogometa svakako još uvijek ima. [Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. | Hercegovina.in]

Poslijednja izmjena danaSubota, 10 Listopad 2020 10:23
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!