Logo
Ispiši ovu stranicu

Proslavljeni bh. košarkaš čestitao početak ramazana uz sliku Poglavnikove džamije

Proslavljeni bh. košarkaš čestitao početak ramazana uz sliku Poglavnikove džamije

Vjernici muslimani na razne su načine obilježili ulazak u mjesec ramazan, a vrlo popularno je to bilo učiniti putem društvenih mreža.

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš i zvijezda Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić objavio je fotografiju džamije u Zagrebu iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

Nurkić je na Twitteru objavio fotografiju tadašnje Džamije poglavnika Ante Pavelića, uz kratak komentar u kojem navodi vrijeme fotografiranja i lokaciju impozantnog objekta, piše Jutarnji list.

Inače, 1941. je dr. Ante Pavelić odlučio preurediti Dom likovnih umjetnosti u džamiju.

Poslije drugoga svjetskog rata džamiju je komunistički režim srušio, a ispred nje je obješen prvi zagrebački muftija Ismet ef. Muftić. Trg na kojem je bila nova, komunisti su preimenovali u Trg žrtava fašizma.

Komunisti su konfiscirali skupocjene tepihe iz džamije koji su završili u prostorijama Izvršnog vijeća NR Hrvatske, dakle vlade komunističke Hrvatske. Poslije su svi tepisi (serdžade) i ćilimi su zatim preneseni u dvorac maršala Tita na otok Brijune - i oni danas ukrašavaju salone za prijam gostiju. Prenamjena u Muzej narodnog oslobođanja završena je 1949. godine. Muslimanima je dan natrag prostor u Tomašićevoj, ali ne i traženi inventar džamije. Komunisti su ga zaplijenili pod optužbom "da ga je državnim novcem kupio ratni zločinac Pavelić", ali nije ime smetalo oteti privatnu imovinu i držati je u svojim prostorijama.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!