Logo
Ispiši ovu stranicu

Nadbiskup vrhbosanski koadjutor mons. Tomo Vukšiću u sarajevskoj katedrali predvodio obrede Velikog petka

Istaknuto Nadbiskup vrhbosanski koadjutor mons. Tomo Vukšiću u sarajevskoj katedrali predvodio obrede Velikog petka

Na Veliki petak, 10. travnja u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup vrhbosanski koadjutor mons. Tomo Vukšić s nadbiskupom metropolitom Vinkom kard. Puljićem predvodio je liturgijske obrede.

Obredi jedinog dana u godini kada Crkva ne slavi svetu misu sastoje se od službe riječi sa središtem u Muci Gospodnjoj po Ivanu, zatim od klanjanja Svetom križu te od svete pričesti.

U liturgijskim obredima sudjelovalo je još osam svećenika: provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić; generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević; mons. Slađan Ćosić; prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović; rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić; tajnik provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić, katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić te kardinalov tajnik vlč. Štefan Marković.

Pjevanje je predvodio regens chori sarajevske prvostolnice vlč. Marko Stanušić, zajedno s Draganom Pavlovićem, članom Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler.

Nakon ulaska i klanjanja oltaru pred kojim je prekriveni križ, svetopisamskih čitanja koja su čitali mons. Ćosić i fra Damir, uslijedila je Muka Gospodina Isusa Krista. Ulogu Isusa čitao je nadbiskup Vukšić, evanđelist je bio mons. Tomašević, a ostale uloge čitao je vlč. Štefan.

Na početku prigodne propovijedi mons. Tomo je podsjetio kako je na sve velike dane kroz godinu i na sve svetkovine svećeniku i predvoditelju liturgijskog slavlja doslovce naređeno da treba tumačiti riječ Božju. "Danas, međutim, za razliku od toga općega propisa kaže Crkva - ako je zgodno, neka se održi kratka propovijed. To je zato što Crkva danas umjesto ljudskim riječima događaju samome prepušta da bude propovijed. Davno su ponajbolji kršćanski duhovi zapazili da bi na današnji dan, od svih propovijedi, najprikladnije bilo razmatranje u šutnji. U šutnji jer i sakrament doslovce danas šuti. Danas se ne slave sakramenti upravo zato što se prepušta događaju da govori (...) Dok smo slušali izvještaj o Isusovu stradanju (...) slušali smo također i o plemenitim ljudima. O osobama koje su bile solidarne s Njim, koje su, odbacujući svaku mogućnost da ih netko ustraši - ostale s Njim. Došle su do samoga križa (...) Ovo je dan kad nam Isus svojim primjerom vjernosti u patnji tumači i svojim događajem propovijeda kako bismo i u patnji trebali od Njega učiti - kako ostati vjerni", kazao je nadbiskup Tomo, između ostalog.

Nakon homilije izrečena je sveopća molitva sastavljena od deset zaziva u koje je uvršten i onaj za medicinsko osoblje, sve obitelji, te osobe zaražene i preminule uslijed koronavirusa.

Uslijedilo je otkrivanje prekrivenog Isusova križa i predstavljanje riječima: „Evo drvo Križa, na kom je visio Spas svijeta“, a potom i klanjanje Sv. križu.

Posljednji dio obreda bila je sveta pričest, prilike za koju su posvećene dan ranije na Veliki četvrtak, i pohranjene u sporedni oltar.

Prije blagoslovne molitve, nadbiskup Vukšić je napomenuo kako su europski biskupi pozvali sve katolike da šire poruku nade paleći svijeću na prozoru tijekom Uskrsnog bdjenja, za sve pogođene patnjom virusa COVID-19, te kao jačanje osjećaja zajedništva unutar europskih zemalja.

Obrede Velikog petka komentirao je đakon vlč. Vedran Ćosić.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!