Logo
Ispiši ovu stranicu

Blagdan Velike Gospe ujedinjuje Hrvate katolike, iseljeništvo ovoga ljeta ojačalo ekonomsku sliku

Blagdan Velike Gospe ujedinjuje Hrvate katolike, iseljeništvo ovoga ljeta ojačalo ekonomsku sliku

Sredina kolovoza, vrijeme godišnjih odmora, ali i toliko željenih susreta iseljeništva s domovinom – tradicionalno protječe i u ozračju velikog katoličkog blagdana Velike Gospe koja se obilježava u čak 150 župa u BiH,

a zbog svega navedenoga u idućih nekoliko dana bit će posebno svečano na ulicama i trgovima brojnih lokalnih zajednica u BiH – od Posavine, preko središnje Bosne do Hercegovine.

Zvuci i mirisi rodnoga kraja, spojeni s ozračjem zajedništva koje uvijek karakterizira trenutke susreta iseljene i domovinske BiH, kao i očekivana užurbanost i živost, posebice u sredinama gdje žive Hrvati katolici, kao da na neizravan način govore kako ovdje života i budućnosti ima. Potrebno je imati vjere i biti uporan u onomu što u prvom redu ojačava lokalnu zajednicu, vodeći se krilaticom “Misli globalno, djeluj lokalno”.

Potpora

Ulaganja dijaspore i novčane doznake jedan su segment te filozofije, a rezultati, malo-pomalo, od BiH stvaraju zemlju koja će, uz pretpostavku stabilne političke situacije, postajati prostor na kojemu bi kapital sa Zapada mogao naći plodno tlo. Dijaspora, osim što u više primjera izravno ulaže u lokalne zajednice i mjesta podrijetla, sve više služi i kao svojevrsni most između bosanskohercegovačkoga gospodarstva i investitora sa Zapada koji traže geografski bliže lokacije za svoje ulagačke pothvate. Na tom putu nužno je stabilizirati političke prilike, ali i provoditi reforme koje će olakšati pokretanje biznisa, a u korist navedenom ide i informacija kako je nedavno međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala kreditni rejting BiH s “B” na “B+” uz stabilne izglede. Kreditni rejting ove agencije u praksi znači ocjenu kreditne sposobnosti, a što pak za sobom vuče i sve druge procese u gospodarstvu, uključujući i investicije, piše Večernji list.

Za to vrijeme iseljenici, pomažući svojim obiteljima, jačaju i ekonomsku sliku domovine, a podaci za prošlu godinu pokazuju kako je došlo do znatnog skoka u iznosima izravnih novčanih doznaka. Informacije Centralne banke BiH pokazuju kako se, od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosi 3,58 milijardi konvertibilnih maraka, a što je izniman rast u odnosu na godinu ranije, kada je po toj osnovi dijaspora obiteljima i prijateljima poslala 3,04 milijarde maraka. Inače, ukupni tekući transferi u 2022. godini iznosili su 4,95 milijardi KM i za 598 milijuna KM veći su u odnosu na 2021. godinu. Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva odnosi se 3,58 milijardi KM, a na ostale tekuće transfere 1,37 milijardi KM. Od ukupnog iznosa ostalih tekućih transfera, najveći dio u iznosu od 1,24 milijarde KM odnosi se na mirovine iz inozemstva.

Odnos iseljeništva i u ovom pogledu zaslužuje sociološku analizu čiji bi rezultati svakako potvrdili neraskidivu vezu s domovinom, a koja se iznova i kontinuirano obnavlja upravo u vremenima godišnjih odmora, svjedočeći na prilično slikovit način o ekonomskom potencijalu dijaspore. Iseljenici se i ovoga ljeta u velikom broju vraćaju doma, a upravo je u tom kontekstu potrebno upućivati i na preporuke korištenja alternativnih graničnih prijelaza kako bi se izbjegle eventualne gužve i zastoji. Umjesto Doljana i Bijače, preporučuju se Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, a također je za nekoliko prijelaza osiguran i privremeni međunarodni promet: Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Vaganj – Bili Brig, Drinovci – Sebišina, Čitluk – Jovića Most, Duži – Imotica, kao i Drinovačko Brdo – Slivno te Orahov Do – Slano.

Proslava blagdana

Svojevrsna kruna ljetnog razdoblja svakako je blagdan Velike Gospe, koja je u nekoliko općina i gradova i nebeska zaštitnica – Široki Brijeg, Kreševo i Posušje 15. kolovoza slave kao svoj dan te će Velika Gospa, tradicionalno, u tim sredinama privući veliki broj vjernika. Zbog blagdana će se okupiti mnoštvo vjernika i u velikom broju drugih lokalnih zajednica – od Komušine (Kondžilo), Tolise, Breški (Tuzla), Banje Luke, Doca kod Travnika i Uskoplja, preko Suhog Polja, Rame-Šćita, Stupa (Sarajevo) pa do Goranaca, Trebižata, Nevesinja, Prisoja, Seonice, Gradca, Trebinja, Dračeva… Ovaj tjedan svakako nas očekuje i pregršt drugih događaja kulturnog i zabavnog sadržaja koji će dodatno obogatiti osjećaj zajedništva i sloge.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!