Logo
Ispiši ovu stranicu

Deseci tisuća vjernika jučer hodočastili na brdo Križevac

Deseci tisuća vjernika jučer hodočastili na brdo Križevac

Pred više desetaka tisuća nazočnih vjernika, župljana Međugorja i hodočasnika iz domovine te cijeloga svijeta proslavljen je blagdan Uzvišenja Križa Kristova.

Uz koncelebraciju više svećenika ispred zavjetnog križa na brdu Križevac svetu misu predslavio je fra Jure Barišić, župni vikar u Međugorju, piše Večernji list BiH.

Nadahnuta homilija

Podsjećajući vjernike na brdo Križevac s kojega se sve vidi, fra Jure Barišić kazao je u vrlo nadahnutoj homiliji: – Brdo, gora, uzvišica i planina posebno je mjesto Božje blizine. Ovaj križ u Međugorju sagrađen je za 52 dana. Visok je 8,5, širok 3,5 metara, a u njega su ugrađene relikvije. Mi se već 87 godina okupljamo ovdje na svetoj misi kako bismo shvatili što je križ u našem životu – kazao je fra Barišić. Prije misnog slavlja molila se krunica koju je predmolio fra Danijel Sendić. Gradnjom velikog armirano-betonskog križa na brdu Križevac župljani su se zavjetovali Gospodinu da očuva njihove vinograde i polja od nevremena, osobito tuče. Osim okupljanja na godišnjicu ukazanja, već godinama veliki broj vjernika dolazi na proslavu Uzvišenja svetog Križa koja se, po tradiciji, slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe. Tako je bilo i u nedjelju, kada su se deseci tisuća hodočasnika uspinjali prema vrhu Križevca. Odsvuda su na brdo Križevac dolazili pješice u Međugorje, mnogi bosi iz udaljenijih mjesta Hercegovine i Dalmacije. Putovali su i cijelu noć kako bi ujutro stigli do Križevca. Neki su hodočasnici noć proveli na brdu kako bi bili što bliže oltaru podno križa. U ranu zoru zaputili su se oni iz okolice Brotnja te domaći župljani. Među mnogobrojnim vjernicima iz BiH i Hrvatske bili su i hodočasnici iz Irske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Češke, Poljske, Afrike, Libanona, Austrije, Njemačke, Francuske, Austrije, Italije, Zimbabvea, Singapura, Belgije, Rumunjske, Slovačke… – Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili. Ovih dana napose idite na Brdo i molite pod križem. Potrebne su mi vaše molitve. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu – stoji u Gospinoj poruci od 30. kolovoza 1984. godine, a koju su prenijeli međugorski vidioci. Križevac je inače jedno od triju važnih mjesta – uz crkvu i Brdo ukazanja – molitve međugorskih hodočasnika. Mnogi su tu doživjeli obraćenje i ozdravljenje. Blažena Djevica Marija smatra se zaštitnicom Filipina, a tamošnji stanovnici svoju odanost iskazuju joj podizanjem crkvi u kojima se na poseban način štuje Blažena Djevica Marija. Kako su rekli hodočasnici s Filipina, jedna od najbrže rastućih marijanskih pobožnosti u toj zemlji je pobožnost Gospi međugorskoj. Tim povodom na Filipinima je izgrađena replika međugorske crkve sv. Jakova, čija je zaštitnica Gospa međugorska, a crkva se gradi uz financiranje jedne velikodušne obitelji koja je također posvećena Mariji. Velika crkva svetog Jakova (Gospe međugorske) nalazi se u gradu Talisay pod crkvenom jurisdikcijom biskupije Bacolod kojoj je na čelu biskup mons. Patricio Buzon. I ova crkva je poput originalne u Međugorju, povjerena na upravu Redu manje braće preko Kustodije sv. Antuna Padovanskog – Filipini, a otvorena je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu.

Replika crkve

Mjesni biskup mons. Buzon ovu crkvu, sa svakim detaljem pomno prepisanim iz originala u Međugorju, posvetio je uz asistenciju kustoda Kustodije sv. Antuna Padovanskog na Filipinima fra Reneea C. Deana. Svim štovateljima Kraljice Mira na Filipinima poruku potpore i ohrabrenja uputio je i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a pročitao ju je fra Renee C. Dean tijekom mise na kojoj je crkva posvećena.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!