Logo
Ispiši ovu stranicu

U Veljacima proslavljen blagdan sv. Ilije

U Veljacima proslavljen blagdan sv. Ilije

Danas je u Veljacima proslavljen blagdan sv. Ilije Proroka zaštitnika župe.

Prije Svete mise upriličena je svečana procesija s kipom sv. Ilije i pjevanjem litanija, predvođena ministrantima, svećenicima i narodom.


Misno slavlje na Čairu, uz crkvu u Veljacima, predvodio je fra Ignacije Alerić, župnik iz Rasna u koncelebraciji šest svećenika, od kojih su četiri porijeklom iz župe Veljaci ali trenutno na službi u drugim župama.

Fra Ignacije je u prigodnoj propovijedi govorio o životu sv. Ilije i njegovoj ustrajnosti u vjeri.

Kada je Ilija na gori Karmelu izazvao pred narodom krive proroke da provjere i vide čiji je pravi Bog, svi su se okupili. Narod i lažni proroci i Ilija. Lažni su proroci cijeli dan zazivali to svoje božanstvo da pošalje vatru na njihov žrtvenik i spali žrtvu koju su prinijeli i ništa se nije dogodilo. Bili su očajni i postiđeni pred narodom. Na to se prorok Ilija pomolio i zavapio Jahvi, jedinome Bogu da pošalje oganj na njegov žrtvenik i spali sve ono što je na žrtveniku. Jahve je čuo vapaj i molitvu svoga vjernoga sluge i učinio je ono što je Ilija zamolio. Spaljena je bila njegova žrtva i sve oko žrtvenika. Kada je narod to vidio bio je šokiran veličanstvenim Božjim i Ilijinim djelom. Ljudi su pali na koljena i vikali „Jahve je Bog“.

Fra Ignacije je dodao kako je Ilija činio čuda jer je imao veliki duh, te je pozvao vjernike da slijede primjer ovog sveca.

„Molimo da i mi i naše obitelji hodimo u sili Duha Svetoga, da se ne stidimo podići svoj glas protiv krivovjerstva i bezbožnosti vremena u kojem živimo, da se ne stidimo i ne bojimo pred ovim svijetom priznati da smo Kristovi.“

Na kraju misnog slavlja, svim svećenicima i misnicima zahvalio je veljački župnik fra Goran Ćorluka.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!