Logo
Ispiši ovu stranicu

Blagoslov kamenog „tau“ na Humcu kojeg su izradili franjevački novaci

Blagoslov kamenog „tau“ na Humcu kojeg su izradili franjevački novaci

Nakon što je nastajao kroz sedam mjeseci rada, blagoslovljen je kameni „tau“ u novicijatskom prostoru franjevačkog samostana na Humcu.

Odgojitelj novaka fra Stanko Mabić kazao je kako su „tau“ u potpunosti vlastitim rukama izgradili ovogodišnji novaci, a blagoslovio ga je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Ovu godinu novicijata skupa provode desetorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije i jedan novak Bosne Srebrene, a da bi upotpunili zajedništvo, na blagoslov su pristigli i novoimenovani odgojitelj novaka Bosne Srebrene fra Marko Ešegović te dosadašnji vršitelj te službe fra Miro Relota. Događaju su također, osim prijatelja i podupiratelja, prisustvovali i najstariji fratri provincije na čelu s humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, kao i najmlađi članovi provincije – postulanti, s odgojiteljem fra Ikom Skokom.

Slovo »tau« (T) u hebrejskoj i grčkoj abecedi ima oblik križa. Kod proroka Ezekijela „tau“ je znak onih koji su pošteđeni od uništenja jer su, čineći pokoru, tugovali i plakali zbog grijeha koji su se činili u njihovom gradu. Upravo taj znak Franjo je izabrao da bude znakom njegova obraćenja i pokorničkog života, njime je posvuda oslikavao zidove ćelija i potpisivao pisma što ih je odašiljao braći. Neka ovaj novački „tau“ bude i Franjin potpis u njihovim životima i putem kojim su krenuli, objavljeno je na stranici Franjevci.info.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!