Logo
Ispiši ovu stranicu

Još jedna emisija na Laudato TV iz studija RTV Herceg-Bosne [video]

Još jedna emisija na Laudato TV iz studija RTV Herceg-Bosne [video]

Navezanost modernog čovjeka na elektronička pomagala, društvene mreže i internet danas je tako velika da je možda korizmeno vrijeme prilika da svatko od nas iskuša granice tih svojih ovisnosti.

Rod Dreher u ‘Benediktovoj opciji’ to naziva digitalnim postom. Možemo li, umjesto od hrane i slastica, digitalno postiti? Na to i mnoga druga pitanja odgovore su ponudili večerašnji gosti ‘Izdvojenog’: fra Goran Azinović, župni vikar iz Čitluka, i prof. dr. Dragan Babić, psihijatar iz Mostara. I ove srijede, na veliku devetnicu sv. Josipa, u emisiju se uključio don Davor Topić iz Zenice te naš redoviti duhovni komentator srijedom, fra Jozo Zovko.

Prof. Babić kazao je kako nas tehnološki napredak, koji nam svakodnevno pomaže, često udaljava od drugih ljudi, prijatelja i obitelji. Nerijetko i guši socijalizaciju te nas u konačnici otuđuje i od Boga. Unatoč svemu tomu, smatra kako mi vjernici imamo kapacitet ostaviti se nečega na što smo navezani (bio to internet ili mobitel) tijekom korizme.

– Ako ljudi istinski vjeruju u Boga, onda je njihov mentalni sklop spreman na odricanje – kazao je prof. Dragan Babić.

Fra Goran Azinović ukazao je na globalni problem kojemu smo svakim danom sve veći svjedoci, a to je ovisnost o ekranima. Riječ je o raznim novim oblicima ovisnosti koji itekako štetno djeluju na našu psihu, što se dalje pretače i na fizičku dimenziju čovjeka.

– Čovjek ne može ozdraviti kroz tjelesno, već najprije ozdravlja duhovno, pa se to kasnije pretače u ono tjelesno – istaknuo je fra Goran Azinović, osvrnuvši se pritom na hagioterapiju i pokojnog prof. Tomislava Ivančića.

U nastavku je kazao kako je tijekom korizme potrebno ostaviti vlastito ‘ja’ te izaći iz egoizma te otvoriti srce za druge. Dodao je kako je također važno prihvatiti istinu da nas Bog voli i da nas je sve otkupio unatoč našim manjkavostima i slabostima.

Fra Jozo Zovko ponudio nam je još jedan duhovno-meditativni komentar o postu, odricanju i napastima kojima smo svakodnevno izloženi, a koja se mogu dodatno intenzivirati tijekom korizmenog vremena. Za post je rekao kako je on dar od Boga koji nam pomaže, posebice u borbi protiv oholosti.

Don Davor Topić približio nam je kako izgleda Pepelnica u Župi sv. Josipa u Zenici. Također, kratko se osvrnuo na korizmu rekavši kako čovjek mora biti otvoren prema Božjem djelovanju.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!