Logo
Ispiši ovu stranicu

|NAJAVA| Dokumentarni film "Heroji se ne zaboravljaju"

|NAJAVA| Dokumentarni film "Heroji se ne zaboravljaju"

Dokumentarni film „Heroji se ne zaboravljaju“ govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941.

Film u trajanju od 52 minute nastao u HRT-ovoj produkciji 2018. godine govori o časničkom namjesniku, hrvatskom iseljeniku Tomichu koji je služio na američkom bojnom brodu „Utah“ u trenutku kada je on pogođen s dva japanska torpeda te se naglo počeo prevrtati. 

Svojom hrabrošću Tomich je spriječio eksploziju brodskih kotlova te time i veće žrtve među posadom, a za svoj je junački čin, u kojem je izgubio život, posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, Kongresnom medaljom časti.
 
„Heroji se ne zaboravljaju“ govori i o uzbudljivoj potrazi  za njegovim potomcima kojima bi se medalja uručila. Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney dokazao je da je Peter Tomich ustvari Petar Herceg Tonić i našao njegove potomke u Prologu u Hercegovini. 
 
Tako je poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti, kojom je Tomicha odlikovao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, dodijeljena je predstavniku obitelji umirovljenom pukovniku Hravtske vojske Srećku Hercegu i to na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenom 2006. pred Splitom.
 
Scenarij za ovaj film zajednički potpisuju Vladimir Brnardić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a i Nenad Bach, hrvatski umjetnik i producent koji živi u Sjedinjenim Državama a redatelj je Ištvan Filaković.
 
Film će biti prikazan 14. prosinca 2022. godine s početkom u 19:00 sati u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosača Mostar.
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 07 Prosinac 2022 17:43
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!