Logo
Ispiši ovu stranicu

HRT prikazuje kultno 'Velo misto' u spomen na Nadarevića

HRT prikazuje kultno 'Velo misto' u spomen na Nadarevića

U spomen na preminulog velikana hrvatskog glumišta, Mustafu Nadarevića, Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 30. studenoga, u terminima od ponedjeljka do četvrtka u 20:05 na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3), ponovo reprizira kultno 'Velo misto',

u kojem je Mustafa Nadarević ostvario još jednu svoju nenadmašnu ulogu - onu inženjera Duje, osnivača Hajduka i prvog Hajdukova vratara.

Dramska serija 'Velo misto', scenarista Miljenka Smoje i redatelja Joakima Marušića, snimljena 1980. godine, živopisna je kronika grada Splita kojom se promiču mnoge ljudske sudbine. Ribari, težaci, radnici, policajci, piljarice, studenti, vojnici, bludnice, krijumčari, ljudi s ruba života, ali i ugledni građani.

Kronika je to grada na vjetrometini burnih političkih zbivanja prve polovice dvadesetog stoljeća, kojoj ni u najtragičnijim trenucima ne nestaje humora i plemenitosti. Autentičan jezik, bogati kostimi i scenografija, iznimna glumačka ostvarenja, glavne su vrline ove koloritne i pune mediteranskog ozračja povijesne freske grada Splita.

U prvoj epizodi pod naslovom 'Praški studenti' , godina je 1910. Život bruji na Voćnom trgu punom mediteranskoga kolorita i zvukova. Upoznajemo cijelu galeriju Velomišćana. Dominantna je figura Meštar, koji duhovito i bez dlake na jeziku komentira mjesne događaje u svojoj brijačnici.

Zatim elegantni gradonačelnik Vice, smetlar Jozo i njegov prijatelj, općinski službenik Picaferaj, i ne odveć hrabri policajac Pučanstvo. Svi oni međusobno komuniciraju u svakodnevnom životu Velog mista. Tu su i mnogobrojni ženski likovi.

Svadljiva prodavačica voća Mare Mulica, puna lažnog ćudoređa i oštrih riječi, gospođica Violeta, francuskih manira, vječno s pudlicom u šetnji. Živahna apotekarica i baba Marta uz koje su odrasli mnogi naraštaji. U grad stiže ženski orkestar. Toj senzaciji žele prisustvovati svi, čak i trojica prijatelja, studenti Duje, Tonči i Pegula, koje nakon ljetnog kupanja čeka put u Prag na studij. Na Voćnom trgu dolazi do socijalnih nemira i sukoba s policijom. Idila Velog mista polako se gubi.

I upravo naš praški student Duje, po povratku sa studija inženjer Duje, bavit će se ubuduće balunom i osnovati nogometni klub. Povod ovom repriznom emitiranju 14 epizoda kultnog Velog mista je da se kroz ulogu velikog glumca Mustafe Nadarevića, a njemu u spomen, opet prisjetimo serije koja priča o nastanku slavnog Hajduka.

Uloge: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Milan Štrljić, Mustafa Nadarević, Mladen Barbarić, Aljoša Vučković, Špiro Guberina, Ljubomir Kapor, Boris Buzančić, Fabijan Šovagović, Dara Vukić, Vlasta Knezović, Magda Matošić, Eta Bortolazzi, Ines Fančović.

Poslijednja izmjena danaPetak, 27 Studeni 2020 14:33
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!