Logo
Ispiši ovu stranicu

Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu

Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu

Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu izašao je iz tiska.

Tema kalendara su skulpture iz zbirke umjetnina pod nazivom „Majka“, inače u stalnom postavu Galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom. Urednik ovogodišnjeg kao i ranijih izdanja kalendara je dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Miroslav Landeka.

U razgovoru za "Oslobođenje“ Landeka opisuje kako je došao na zamisao da glavni motiv kalendara budu skulpture posvećene Majci čiji su autori poznati kipari.

- Lani smo imali sjednicu Središnje uprave HKD Napredak u Ljubuškom i tijekom tog boravka imali smo i obilazak samostana na Humcu te posjet Muzeju i Galeriji Majka. Bio sam oduševljen viđenim i neprocjenjivim kulturnim blagom koje se ondje čuva. Kako sam za 2022. godinu kada Napredak obilježava i 120 godina od utemeljenja tek trebao odabrati temu za Napretkov kalendar, učinilo mi se višestruko dobrom idejom da odaberem 12 skulptura iz Galerije Majka i uvrstim ih na Napretkov katolički imendanski kalendar koji je na taj način dobio novu vrijednost prezentirajući kulturnu baštinu. Nažalost, Franjevački samostan na Humcu i njegovo pokretno blago još uvijek nisu uvršteni u popis nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine - kaže Landeka.

Prema njegovim riječima, Franjevački samostan na Humcu kod Ljubuškog jedan je od najvrjednijih kulturnih spomenika Hercegovine, a u samostanu se nalazi najstariji muzej u Bosni i Hercegovini koji posjeduje bogatu zbirku od preko 400 umjetničkih djela autora iz BiH i Hrvatske. Ondje se nalaze skulpture, slike, crteži i grafike s motivom Majke.

- Riječ je o izložbi koju je osmislio fra Ljudevit Rupčić na osnovu vlastite knjige istoimenog naziva Majka - otkriva Landeka. Naslovnicu kalendara i mjesec siječanj krasi fotografija skulpture „Hercegovka“ kipara Ivana Rendića. Kalendar je opremljen odličnim fotografijama radova Ivana Meštrovića „Žena u molitvi“ i „Majčina igra“, „U bijegu“, Antuna Augustinčića, „Kraljica majka Katarina Kosača“ Florijana Mićkovića, „Hercegovka i dijete“ Ilije Bule, „Majčin oprez“ i „Majčina briga“ Juraja Škarpe, „Majka“ Krune Bošnjaka, „Prelja“ Roberta Frangeša Mihanovića i „Šokica s kolijevkom“ Vanje Radauša. Autor dizajna je Igor Šutalo, mons. Tomo Knežević ispisao je katolički imendanski kalendar, te kvatre kao i mjesečeve mijene.

Kalendar je formata 33x45cm, ima 14 listova, izvela ga je tiskara Suton.

- Kroz kalendar Majka, osim što promoviramo iznimno vrijednu umjetničku galeriju, na ovaj način izražavamo i poštovanje i zahvalnost i ljubav za sve što su Majke podnijele i propatile odgajajući i podižući djecu - poručuje urednik Miroslav Landeka.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!