Logo
Ispiši ovu stranicu

Gost „Književne srijede“ Mate Grbavac [audio]

Gost „Književne srijede“ Mate Grbavac [audio]

U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, nastavljeni su književni susreti u sklopu kojih se predstavlja stvaralaštvo članova Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Dana, 6. listopada, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljeno je stvaralaštvo književnika Mate Grbavca. O književnom djelu govorila je  književnica Blanka Kraljević i sam autor. Voditelj programa bio je književnik Ivan Sivrić.

Mate Grbavac ( Hardomilje Ljubuški 1947.) osnovnu školu i gimnaziju završava u Ljubuškom, a Filozofski fakultet u Zagrebu (grupa: Hrvatski jezik i književnost i filozofija). Nakon završetka studija radi U Gimnaziji Ljubuški, a povremeno kao vanjski suradnik u gimnazijama u Čitluku, Čapljini i Vrgorcu. Obnašao je dužnost direktora u Radničkom sveučilištu u Ljubuškom, Domu za odgoj ženske djece i omladine u Ljubuškom. A na kraju radne karijere bio je ravnatelj Gimnazije Ljubuški. U dva mandata je bio predsjednik Crvenog križa općine Ljubuški i Crvenog križa ŽZH. Višestruki je darovatelj krvi.

Počinje pisati još u osnovnoj školi, a dolaskom u Gimnaziju Ljubuški pokreće školski list CHATEDRA, koji kasnije mijenja ime u LJUBUŠKA MLADOST, čiji je glavni i odgovorni urednik. Dolaskom u Radničko sveučilište pokreće LJUBUŠKE NOVOSTI (glavni urednik). Uz to radi kao vanjski suradnik u Večernjem listu, mostarskoj Slobodi i Vikendu. 1972. godine kao glavni urednik  s grupom mladih ljubuških pjesnika objavljuje almanah Ars mea. Tada prvi put svoje pjesme u njemu objavljuju kasnije afirmirani pjesnici Dijana Burazer, Zdravko Kordić, Miro Petrović, Mile Stojić, Mile Luburić, Munib Delalić i drugi. Mate je do sada objavio 5 zbirka pjesama (Na vratima knjige, Noćna svjetiljka, Radosna zvona, Žedni putnik i Nemir tišine), roman za djecu Pepine čudesne zgode, roman za puno punoljetne Svijetla strana sunca i povijesni roman Zemlja Hercegova. Objavljuje pjesme, pripovijetke, recenzije i književne osvrte u časopisima MOTRIŠTA i časopisu DHKHB OSVIT. Lektorira književna djela, znanstvene, putopisne i ine knjige. Suautor je nekoliko knjiga (Hardomilje – prošlost, ljudi i običaji, Iseljeništvo ljubuške općine, Fotomonografija starog Hardomilja). U Prištini mu je tiskana knjiga  izabranih pjesma na albanskom jeziku. Pjesme su mu prevođene na engleski, talijanski i albanski jezik. Do sada je napisao preko 45 recenzija književnih djela, a broj lektoriranih knjiga, publikacija, kataloga i putopisa je daleko veći. Tiskao je i 3 nosača zvuka u kojim njegove pjesme recitiraju  glumci: pok. Toni Pehar, Dragan Šuvak i Branimir Vidić Flika. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar. Trenutno radi na Ljubuškom pjesničkom zborniku, a za tisak je već pripremljena knjiga Poetska slikovnica.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!