Logo
Ispiši ovu stranicu

Održano predstavljanje monografije "Prešućena ljubuška priča" autora Tomislava Dugandžića

Održano predstavljanje monografije "Prešućena ljubuška priča" autora Tomislava Dugandžića

U organizaciji JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, pod pokroviteljstvom Grada Ljubuškog, upriličeno je predstavljanje monografije "Prešućena ljubuška priča" autora Tomislava Dugandžića.

Svoj osvrt na monografiju, izuzev autora Dugandžića, dala je prof. Mirela Čuvalo. Moderatorica programa bijaše Antonela Marinović Musa, dok su pak u glazbenom dijelu programa nastupili Iva Kežić, učenica Glazbene škole Ljubuški i Slaven Bunoza koji je, među ostalim, glazbeno popratio interpretaciju Petre Rašić, učenice Gimnazije Ljubuški.

Ukratko o monografiji: Monografija” Prešućena ljubuška priča” predstavljena je u Kulturnom centru u Ljubuškom u subotu 13.svibnja 2023. godine na 78. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Ova spomen knjiga s temom hrvatskih žrtava 20.stoljeća pokazuje tragediju i žrtvu žena, majki, udovica II.svjetskog rata i poraća iz Ljubuškog. Veličinu te tragedije i teškog tereta kojeg su podnijele pokazuje podatak o 758 udovica i 2.227 djece iz Ljubuškog koji su ostali bez supruga i očeva , a čiji su potomci danas okupljeni oko Udruge potomaka udovica II.svjetskog rata i poraća inicijatori izdavanja monografije.

Priča je to o tri rata u 20.stoljeću ispunjena svjedočanstvima potomaka ratnih i poratnih stradalnika nastala s ciljem povećanja i jačanja svijesti građana Ljubuškog o kulturno-povijesnoj baštini našeg kraja, kojom se ujedno odaje priznanje neustrašivim majkama, hrabrim ženama, njihovom dostojanstvu i snazi u očuvanju topline rodnog ognjišta.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!