Logo
Ispiši ovu stranicu

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški organizira samostalnu izložbu fotografija autora Ljube Kovača.

Ista će se upriličiti u srijedu 17. studenog, s početkom u 19.30 sati, u Knjižnici Ljubuški.

Svoj osvrt na izložbeni postav dat će Srećko Slišković, dok će pak u glazbenom dijelu programa nastupiti učenici Srednje glazbene škole Ljubuški.

Izložba je još jedna u nizu zajedničkih projekata gradskih knjižnica s područja ŽZH.

"Poznati posuški novinar, publicist, majstor fotografije i ravnatelj Gradske knjižnice Posušje Ljubo Kovač / Grganović fotografijom se bavi više od četvrt stoljeća. Veliki je ljubitelj prirode, Božjih stvorenja, svega skladnog i lijepog. Radeći kao novinar i voditelj na Radio Posušju, objavljivao je novinske članke i publicistička djela u vodećim novinama i časopisima, gdje su mu izlazile i fotografije koje su ilustrirale ta djela. Osim toga Ljubo je istaknuti član Matice hrvatske, Napretka i Udruge hrvatskih novinara BiH, pa je poznat kao kulturni djelatnik ne samo u Posušju nego i šire - diljem BiH i Hrvatske. A to sve ne ide bez snimanja fotografija. Tko ga imalo pozna nikada ga ne može vidjeti bez fotoaparata koji je uvijek spreman “okinuti” i uhvatiti neki prizor, događaj ili krajolik. I to u pravom trenutku! Ima izvrstan osjećaj za pravi trenutak snimanja. Jer već za nekoliko sekundi sve ne će biti isto.

Ako novinar umjetnički fotograf nema  osjećaj za prizor, ljude i krajolik, i nije pravi novinar. Kad spomenuh čovjeka, to savršeno Božje stvorenje na sliku i priliku samoga Stvoritelja, može se odmah reći da Ljubine “slike” gotovo nikada nisu bez ljudske osobe..

Posebno voli snimati kulturne spomenike iz bliže i dalje prošlosti. Tu je arheološki lokalitet Nečajno (iz starijeg brončanog doba, znači prije četiri tisućljeća), kao dio šire poznate Posuške kulture; zatim stećci (bilizi) na Ričini, Blidinju, Tribistovu... možete vidjeti prizore uz grob Dive Grabovčeve, špilje i spomenike hajduka Mijata Tomića, rodne kuće hrvatskih velikana s posuškoga područja fra Grge Martića i fra Petra Bakule... Pa stare kuće, mlinice, mostove, primjere nekadašnje gradnje, ljepote krajolika.

Mnoge Ljubine fotografije ostaju kao svjedoci jednoga vremena. Gotovo svi prizori i događaji bi  se uskoro zaboravili  da nije ovih snimaka. Tu je posebno Grgino guvno i na njemu folklorne predstave, slikarske i kiparske kolonije, natjecanja u šijavici i gangi, u guslama i diplama, proslave obljetnica poznatih velikana Martića, Bakule, Ićana Ramljaka, Ferde Kovača, Frane Primorca, izložba kiparskih djela Ljube Mihalja... Na snimkama je osnivačka skupština Matice hrvatske u Posušju, radni sastanci u Bosiljni, obljetnice male i velike mature, slike predsjednice Kolinde na Blidinju, golfsko natjecanje na Topali (uz sarajevski jedini golfski teren u BiH), kupanje na Mrtvom moru (Izrael), članovi posuške Matice u dobrotvornom posjetu janjevskim Hrvatima na Kosovu. Tko će sve nabrojati događaje koji su važni za kulturu Posušja i Hercegovine! Njegove fotografije spajaju niz dokumentarističkih i umjetničkih tradicija, te odnos prema prirodi. Posebnu vrijednost imaju prizori koji sve nas okružuju. To su slike Božje prirode, krajolikâ i pejsaža. U tome je autor iskazao poseban istančani osjećaj.", istaknuo je prof. Vlatko Mišetić.

 

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!