Logo
Ispiši ovu stranicu

FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga "Rat prije rata" autora Viktora Stojkića

FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga "Rat prije rata" autora Viktora Stojkića

Večeras je u Knjižnici Ljubuški upriličeno predstavljanje knjige "Rat prije rata - Uloga i doprinos policije obrani Mostara i doline Neretve u Domovinskom ratu rujan 1991.  - lipanj 1992." autora Viktora Stojkića. 

Predstavljanje je upriličeno u okviru manifestacije "Napretkovi ljubuški dani 2021." u organizaciji HKD "Napredak" podružnica Ljubuški i JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški.

Nazočne ljubitelj lijepe pisane riječi uime organizatora srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški.

Izuzev autora Viktora Stojkića, o knjizi su govorili prof. Ivan Baković i prof. Ivan Vrljić.

Autor piše o događanjima kroz sve mjesece 1991. do konca lipnja 1992. na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i šire. U BiH je u rujnu 1991. bilo kaotično stanje. U pojedinim mjestima Srbi su organizirali barikade i noćne straže. Policija je bila u iznimno delikatnom položaju. Aktivni sastav policije teško je mogao održavati sigurnost tim više što je i u policiji došlo do velike polarizacije. JNA je oduzela oružje Teritorijalne obrane, a jedino oružje bilo je koje je policija imala. Neum, Čapljinu, Stolac i Ravno okupirali su Užički i Titogradski korpus, koji su bili popunjeni rezervistima i dragovoljcima iz istočnoga dijela Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Uslijedila su maltretiranja i zastrašivanja nesrpskoga pučanstva. Već su pale i prve žrtve. Na putu iz Posušja prema Tomislavgradu 18. rujna došlo je oružanoga sukoba između civila i pripadnika JNA. Poginuo je Ludvig Pavlović koji je jedini od Bugojanske skupine 1972. preživio jer mu je kao starijem maloljetniku smrtna kazna zamijenjena zatvorskom. Stojkić je noću 19/20. rujna mobilizirao pričuvni sastav policije podijelivši oružje (oko 1.000 pušaka). Te noći zapovjednik niških specijalaca Medžik tri puta je zvao i upozoravao Stojkića da prestane s mobilizacijom inače će to specijalci silom učiniti. I u drugim mjestima u BiH gdje su u većini bili Hrvati učinjeno je isto. U Mostaru je 23. rujna uspostavljen Krizni stožer, a naknadno je Predsjedništvo BiH donijelo zapovijed da se 27. rujna 1991. s početkom u 8 sati mobilizira pričuvni sastav policije. Tada je došlo do diferenciranja u policiji. Hrvati i Muslimani bili su na jednoj, a Srbi drugoj strani. Policija je uspostavila punktove, a predstavnici JNA ultimativno su prijetili da se punktovi uklone. No, policija se nije dala zastrašiti i nije dopustila da vojska zaposjedne važne kvote na Bilima i Planinici s kojih bi u potpunosti imali Mostar u obruču. Na kraju svakoga obrađenoga mjeseca nalaze se preslici dokumenata koji svjedoče iznesenu istinitost. Mnogobrojne fotografije u monografiji, također, zorno svjedoče istinu o kojoj Viktor Stojkić piše. Viktor Stojkić je u dvojakoj ulozi: kao autor monografije, a kao načelnik SJS Mostar bio je glavni akter događaja u Mostaru od dolaska rezervista u rujnu 1991. do početka rata u travnju 1992. Viktor Stojkić profesionalno i domoljubno odolijevao sedmomjesečnim provokacijama rezervista i JNA spriječivši kataklizmu u Mostaru.

Viktor Stojkić o svojoj knjizi  još kaže: “Knjiga je prvenstveno od dokumentarno-povijesnoga značaja za Hrvate. Motiv je pisanja ove knjige bio da ostavim poruku generacijama koje dolaze tj. našoj djeci i potomcima. Ovdje se povijest stalno ponavlja. Ako slučajno dožive, ne daj Bože, slično iskustvo da znaju kako smo mi to proživljavali na vlastitoj koži u Domovinskom ratu. U biti, mi smo samo nastavili slijed povijesti naših predaka. Oni su ovdje opstali i ostali u gotovo nemogućim uvjetima više od tisuću godina zahvaljujući tome što su bili jaki u vjeri i izdržali su sve što su nosila zlokobna vremena prošlosti. Podnijeli su žrtvu da bi mi danas uživali u zraku koji udišemo i prostoru na kojem obitavamo. Hvala im na tome!”

Na kraju predstavljanja, autor Viktor Stojkić obratio se prisutnima uz zahvalu svim koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana i bude svjedokom jednog vremena.

Foto_7.jpg

Foto_5.jpg

Foto_3.jpg

Foto_8.jpg

Foto_6.jpg

Foto_4.jpg

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 30 Lipanj 2021 20:45
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!