Logo
Ispiši ovu stranicu

Raštika na markama HP Mostar uz Svjetski dan hrane autorice Tamare Herceg

Raštika na markama HP Mostar uz Svjetski dan hrane autorice Tamare Herceg

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane s motivima tradicionalnog hercegovačkog jela – raštike.

Raštika (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena. Stabljiku spiralno obavijaju listovi koji na vrhu čine rozetu, a beru se tijekom cijele godine. U Hercegovini je jako cijenjena i uzgaja se od davnine zbog njenih skromnih zahtjeva uzgoja. Predstavljala je dragocjenu hranu u borbi protiv gladi i njezino sjeme brižno je čuvano. Podnosi visoke ljetne temperature i sušu te snijeg i niske temperature zimi. Bogata je vitaminima i mineralima. Tradicionalno se priprema kao varivo sa suhim mesom čija je priprema jednostavna, s užitkom se jede i uživa u okusu. 

Autorica likovnog rješenja je Tamara Herceg, a marke se u poštanskom prometu koriste od 16. listopada. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba, priopćili su iz HP Mostar.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!