Logo
Ispiši ovu stranicu

Dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu

Dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu

Na Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji se u Hrvatskoj poklapa s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

Prije pola godine usvojen je Globalni okvir za bioraznolikost Kunming-Montreal, kojim se svijet obvezao na zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti do 2030. godine.

Međutim, gorak okus današnjem slavlju ipak daju znanstveni podaci, javlja WWF Adria.

Prema WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, populacije divljih vrsta u prosjeku su manje za 69 posto od 1970. godine. Pritom se posebice ističu populacije slatkovodnih vrsta koje su smanjene za 83 posto.

"Sada kada imamo globalni sporazum, potrebna je hitna akcija! Ne smijemo dopustiti da se ponovi situacija s pariškim klimatskim dogovorom, koji je godinama čekao na provedbu. Znanost je jasna, stanje prirode ozbiljno je narušeno, a donositelji odluka zaštitu prirode čim prije moraju uvrstiti u prioritetne teme", ističe Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

Konkretne mjere

Bioraznolikost je mreža života na zemlji. Čak 80 posto ljudi koji žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju oslanja se na tradicionalne biljne lijekove za osnovnu zdravstvenu skrb. Više od 70 posto prirodnih površina prenamijenjeno je u obradive. Bacanjem čak 40 posto hrane na globalnoj razini, uzalud smo uništili tu bioraznolikost.

"Gubitak bioraznolikosti velika je prijetnja za sve nas. Tu treba posebice istaknuti i poslovni sektor koji snosi poveći dio krivnje i vrijeme je da se uključe u zaustavljanje uništavanja biološke raznolikosti. S vladama, oni bi trebali osigurati sredstva koja će osigurati provedbu Globalnog sporazuma i život u skladu s prirodom. WWF nudi ekspertizu i alate da pomogne korporacijama, ali nam iznad svega, uz odlučnost, trebaju i konkretne mjere", dodaje.

Podsjetimo, prije nešto više od 10 godina WWF-ov Izvještaj o stanju planeta pokazivao je da su populacije vrsta smanjene za oko 30 posto u odnosu na 1970. godinu. Danas govorimo o čak 69 posto!

Ubrzani tehnološki i industrijski razvoj, ali ponajprije nebriga vlada, kompanija pa i svakoga od nas pojedinačno dovela nas je do vrlo zabrinjavajuće situacije i zato se moramo posvetiti prirodi da bi i ona bila tu za nas.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!