Logo
Ispiši ovu stranicu

Parolin: Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH

Parolin: Vatikan se snažno zalaže za jednakopravnost naroda u BiH

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin u četvrtak je poručio da Vatikan pridaje veliku važnost poštivanju jednakopravnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini.

Parolin je rekao na konferenciji za medije nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem tijekom svog trećeg službenog posjeta Hrvatskoj da je „misija i predanost” Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnosti triju naroda u BiH.

Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza, rekao je državni tajnik, dodavši da Vatikan mora nastaviti “naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije”.

Parolin je u Zagreb stigao u srijedu, povodom 30. obljetnice vatikanskog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, te 25. godišnjice sporazuma između Hrvatske i Vatikana.

Vatikan je igrao značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske jer je bio među prvim državama koje su to učinile, što je potaknulo i druge zemlje na tu odluku, rekao je državni tajnik. Sveta Stolica Hrvatsku je priznala 13. siječnja 1992. godine.

Parolin je kazao da su odnosi Hrvatske i Vatikana “izvrsni”, pa pohvalio redoviti polugodišnji sastanak Biskupske konferencije i Vlade RH koja je “dobra formula” da dvije strane izravno razgovaraju, prenosi Hina.

Nakon susreta s premijerom u Banskim dvorima, vatikanski državni tajnik sastao se i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Prije toga susreo se s predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i održao govor u toj instituciji.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!