Logo
Ispiši ovu stranicu

EU je BiH ukinula status “sigurne zemlje”, što to znači za putovanja?

EU je BiH ukinula status “sigurne zemlje”, što to znači za putovanja?

Europska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status “sigurne države” u pogledu putovanja tijekom pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja iz regije koja je skinuta s liste “sigurnih zemalja”, a koju je izradila predsjedavajuća Vijeća Europske unije Slovenija. Tijekom rujna je zemljama u okružju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regije više ne mogu putovati u Europsku uniju osim ukoliko nemaju važan razlog, piše Klix.ba.

Nebitna putovanja u Europsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u ovisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama.

Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja s visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno cijepljeni.

To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno cijepljeni dozama koje je priznao europski regulator.

“Sigurne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da definitivno ne ispunjava najvažniji uvjet Europske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status “sigurne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda. Vijeće Europske unije svaka dva tjedna ažurira ovu listu.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!