Logo
Ispiši ovu stranicu

Europarlament odobrio uvođenje digitalnih potvrda za Covid-19

Europarlament odobrio uvođenje digitalnih potvrda za Covid-19

Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU-a da je osoba cijepljena, ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela Covid-19 čime će se olakšati putovanja unutar Unije.

Parlament je na plenarnoj sjednici prihvatio uredbe o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanih (za građane EU-a) te s 553 glasova za, 91 protiv i 46 suzdržanih (za državljane zemalja izvan EU-a).

Potvrdu će besplatno izdavati nacionalna tijela i bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati QR kod. Dokument će služiti kao potvrda da je osoba cijepljena, da ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest Covid-19. U praksi će to biti tri različite potvrde. Zajednički okvir EU-a osigurat će interoperabilnost i provjerljivost potvrda u cijeloj Uniji te onemogućiti njihovo krivotvorenje i prijevare.

Sustav će se početi primjenjivati 1. srpnja 2021. na rok od 12 mjeseci. Potvrda neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom.

Tijekom međuinstitucijskih pregovora zastupnici su osigurali dogovor prema kojem države članice neće moći nametati dodatna ograničenja putovanja za nositelje potvrde, kao što su karantena, samoizolacija ili testiranje, osim ako su ona razmjerna i nužna radi zaštite javnog zdravlja. Pritom će se morati voditi računa o znanstvenim dokazima uključujući epidemiološke podatke koje objavljuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Druge države članice i Komisiju će se o mjerama po mogućnosti obavješćivati 48 sati unaprijed, a javnost 24 sata unaprijed.

Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!