Logo
Ispiši ovu stranicu

Još jedno veliko priznanje Marinku Luburiću

Još jedno veliko priznanje Marinku Luburiću

Prije sedam i pol godina objavili smo i više nego zanimljiv članak o jednom našem sugrađaninu, uspješnom čovjeku i sportašu u SAD-u Marinku Luburiću.

Naime, u Las Vegasu, u američkoj saveznoj državi Nevadi u petak, 18.listopada 2013.godine održana je ceremonija primanja u Taekwondo kuću slavnih boraca – velemajstora (Taekwondo Hall of Fame).

Među izabranima je bio i Ljubušak Marinko Luburić, velemajstor Taekwondoa 7 dan, inače začetnik Taekwondoa na ovim  prostorima.

„Sastao sam se s najvećim svjetskim majstorima. Bio sam sa Mirom Brežanom, članovima Europske, Afričke, Ruske, Meksičke federacije Singapura, Arapskih zemalja, Srpske i puno drugih Federacija. Bilo je fenomenalno!“, kazao nam je tada u poruci Marinko Luburić.

U Las Vegasu je bio i Miro Brežan, prvi Marinkov trener taekwondoa koji je, također, primljen u Kuću slavnih u SAD-u 2009.godine, a sada je majstor 9.dan i direktor Kuće slavnih za Europu.

Taekwondo velemajstor Marinko Luburić (7. dan, crini pojas – United States National Taekwondo Federation, savezni i internacionalni sudac za SAD i Kanadu) rođen je 22.10.1953 u Ljubuškom.

Kao osamnaestogodišnjak 1971. godine postaje članom karate kluba Mostar, pod rukovodstvom majstora shotokan karatea Salke Ćurića.

Nakon nekoliko godina u karateu 1975. godine prelazi u Taekwondo i u Ljubuškom otvara Taekwondo školu, prvu u Bosni i Hercegovini, a i šire, na Balkanu i istočnoj Europi.

1979 godine odlazi u Chicago, SAD, gdje postaje članom Known’s Taekwondo Hapkido škole.

Taekwondo studira pod rukovodstvom velemajstora Duk Gun Kwona. Osvaja mnogobrojne nagrade i zlatne medalje na lokalnim i regionalnim turnirima Illinoisa, kao i zlatnu medalju na Midwest Taekwondo Championshipu.

1981. godine postaje trener i održava specijalne treninge i programe, a 1982. godine otvara dvije Taekwondo škole, u Hrvatskom kulturnom centru i u Hrvatsko Američkom radio klubu, obje još uspješno rade sa specijalnim programima za djecu i odrasle.

Sve ovo gore navedeno razlog je ulaska Marinka Luburića u Taekwondo kuću slavnih, 18. listopada na ceremoniji u Las Vegasu.

U međuvremenu je Marinko dolazio u Hrvatsku i BiH, u svoju rodnu Vitaljinu gdje se opuštao i uživao u krugu obitelji i najbliže rodbine.

Nije propuštao priliku posjetiti svoje kolege – suborce iz prvih dana bavljenja taekwondom, Antu Nižića i Miru Brežana, a bio je i na prezentacijama ovog sporta u osnovnim školama i dječjim vrtićima u Ljubuškom.

Ovih dana se „oglasio“ i  Gerard Robbins, iz Taekwonda Kuće slavnih i pohvalio Marinka, nazvavši ga jednim od pionira ovog sporta na ovim prostorima.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 01 Travanj 2021 11:29
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!