Logo
Ispiši ovu stranicu

Članice EU dogovorile nova pravila za putovanja, uvode se četiri kategorije

Članice EU dogovorile nova pravila za putovanja, uvode se četiri kategorije

Države članice Europske unije su jučer prihvatile da koordiniraju uvjete putovanja stanovništva tijekom pandemije koronavirusa. Tako je dogovoreno na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije.

To podrazumijeva izradu pandemijske mape država na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a što se odnosi na uvjete testiranja i karantene. Dogovoreno je da se mjerama mora osigurati sloboda kretanja, transparentnost za građane i kompanije te izbjeći narušavanje pružanja usluga.

Iz Europske komisije su pozdravili ovaj dogovor i napomenuli su da su se građani suočavali s mnogo različitih pravila i postupaka, kao i nejasnim informacijama po ovom pitanju.

Novi pristup EU nalaže uspostavljanje zajedničkih kriterija za procjenu rizika zaraze od koronavirusa za svaku državu i regiju pojedinačno.

Dogovoreno je da se rizik procjenjuje na osnovu broja testiranih osoba na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene, kao i broja onih koji su pozitivni na koronavirus. U obzir će se uzimati i broj novozaraženih ljudi u posljednja dva tjedna u datoj regiji Europe.

Pandemijska mapa jeste zajedničko mapiranje rizičnih područja u EU. Države i regije na mapi će biti obilježene zelenom, narančastom, crvenom i sivom bojom.

Zelenom će biti obilježene one u kojima je broj novozaraženih manji od 25 u posljednja dva tjedna, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri posto.

Narančastom će biti obilježene one u kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednja dva tjedna, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri i više posto. Ovom bojom će biti obilježene države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri posto.

Crvenom će biti obilježene visokorizične zemlje u kojima je situacija lošija u odnosu na uvjete kojima je definirano obilježavanje zelenom i narančastom bojom.

Sivom bojom će biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija za procjenu rizika i to na osnovu kriterija koje je utvrdila EU ili je u njima broj testiranih manji od 300 na 100.000 stanovnika.

Navedene uvjete moraju primjenjivati sve članice EU. Putnici iz dijelova Europe koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narančastom i crvenom bojom mogli biti biti u karanteni, samoizolaciji i podvrgnuti testiranju prije ili po dolasku u drugu državu. O svakoj novi mjeri koja se odnosi na uvjete putovanja svaka država mora ostale obavijestiti 48 sati prije primjene.

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!