Logo
Ispiši ovu stranicu

Vađenje krumpira nastavljeno čim je kiša stala

Vađenje krumpira nastavljeno čim je kiša stala

Na pregalaštvo kakvo su ovih dana pokazali žitelji naselja u jugozapadnom dijelu ljubuškog kraja, u prvom redu Vojnića, pa Šipovače, Veljaka i Dola i po udarništvu čuveni Alija Sirotanović ostao bi bez teksta.

Čim je kiša malo prestala, dvadesetak Vojnićana bilo je na svojim njivama, a slijedili su ih susjedi iz okolnih sela. Kopati se nastavilo i na blagdan. Od Dobroslava Bukmira iz Šipovače doznali smo da je na njivu izišao isti dan u 17 sati.

– Nemamo što čekati, krumpir je zreo za vađenje, svaki dan čekanja za proizvođače je čisti gubitak. Nakon ovako obilnih kiša velika je opasnost od plamenjače i drugih bolesti. To iziskuje zaštitu, a time i dodatne troškove pa smo prionuli poslu. Uz to, tržište traži upravo naš krumpir, iz crvenice, koji je ove godine dobro rodio kaže gospodin Bukmir.

Kako se kopalo nakon što je u šest dana, prema podacima s postaje za mjerenje u Šipovači, palo 360 litara kiše po četvornom metru, kao i spomenuti Sirotanović, krampom i motikom, odnosno čim se moglo. Cijenu krumpira na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine kiša je podigla na 2 konvertibilne marke. Neviđenim pregalaštvom u posljednjih tridesetak godina ljubuški povrtlari neće samo plasirati svoj krumpir nego i suzbiti uvoz kojem su pogodovale kiše.

Ovo je slučaj za primjer u današnjoj siromašnoj Bosni i Hercegovini, gdje rad baš i nije na nekoj cijeni.

Autor: Dušan Musa | Večernji list

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!