Logo
Ispiši ovu stranicu

Pozivaju se berači kuka i šparoga na oprez [FOTO]

Pozivaju se berači kuka i šparoga na oprez [FOTO]

Ovih dana mnogi su krenuli u potragu za kukama i šparogama, samoniklim jestivim biljem čija sezona počinje s nastupanjem proljeća. Branje kuka i šparoga zanimljiv je izazov jer se najčešće nalaze na krajevima livada, uz sam suhozid i draču.

Ipak, to će rijetko koga omesti jer su ove biljke iznimno zdrave, one pospješuju čišćenje organizma od toksina, a i prava su gastronomska delicija.

Ono što je važno napomenuti da na ovakvim danima izlaze i prve zmije otrovnice, a kod nas je to poskok, a poznato je da hercegovački poskok ima najjači otrov među svim europskim zmijama.

Tom prilikom, javio se i čitatelj Lj::portala koji je želio skrenuti pozornost da budete oprezni prilikom kretanja u prirodi jer je ovih dana prilikom branja kuka na brdu iznad Orahovlja susreo poskoka.

Stručnjaci upozoravaju da je zimsko mirovanje za zmije završeno te da je posljednjih dana primijećeno da izlaze iz svojih skrovišta.

Ukoliko se odlučite za šetnju ili boravak u prirodi dobro je držati štap pred sobom, jer zmije reagiraju na pokret, odnosno vibraciju tla, tako da ih na taj način, eventualno, možemo uplašiti i dati im priliku da se sklone.

Posebno obratite pozornost na djecu koja se igraju u vrtovima ili obližnjim kamenjarima, jer svojom neopreznošću najprije sebe dovedu u opasnost koja može imati i tragičan ishod.

A kako je ovih dana lagano počelo branje kuka,a na staništu kuka je i najveća kocentracija zmija, obavezno nosite čizme, štap i puno opreza.

2-5.jpg

1-5.jpg

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!