Logo
Ispiši ovu stranicu

Igor Jurčić: S povećanjem uvezenih polovnih auta raste i prodaja rezervnih dijelova

Igor Jurčić: S povećanjem uvezenih polovnih auta raste i prodaja rezervnih dijelova

U Bosni i Hercegovini se i dalje primarno prodaju rabljena vozila, kako zbog ekonomske situacije naše zemlje tako i zbog nedostatka dijelova i komponenti za nove automobile.

Igor Jurčić iz tvrtke JUR PROM d.o.o. Ljubuški, čija je osnovna djelatnost distribucija rezervnih dijelova za putnička, dostavna i teretna vozila za područje čitave BiH, kazao je u razgovoru za Fenu kako s povećanjem uvezenih polovnih vozila raste i prodaja rezervnih dijelova.

Po njegovim riječima, autodijelovi i kompletan prodani asortiman u prošloj su godini, u odnosu na prethodnu, poskupjeli za oko 9 posto.

– Prodaja autodijelova porasla je iz razloga što je pala prodaja novih vozila za koja nedostaju dijelovi i komponente, a kako se najviše prodaju stara vozila tako je automatski porasla i prodaja zamjenskih dijelova – navodi Jurčić.

U prva dva mjeseca uvezeno 7.719 polovnih vozila   

Naime, po podatcima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, samo u prva dva mjeseca ove godine u našu je zemlju od 8.951 automobila uvezeno 7. 719 polovnih i svega 1. 323 novih.

Isti trend je bio i u 2022. pa je od ukupno uvezena 55.224 automobila, polovnih čak 46.333. a novih svega 8.891.

 U odnosu na prethodne dvije godine pandemije koronavirusa radi se ipak o povećanju jer su 2021. godine uvezena 54.882, a 2020. godine 40.963 automobila.

No brojke su daleko od rekordne 2018., kada je uvezeno 76.991 automobila u vrijednosti od preko 770 milijuna maraka, dok je u 2019. uvezeno 73.357 automobila u vrijednosti od oko 888 milijuna maraka.

Najskuplji uvezeni automobil ove godine Mercedes AMAG 63 

U BiH, kao i svugdje u svijetu ima građana koji ne štede na svojim ljubimcima na četiri kotača te je najskuplji automobil uvezen u ovoj godini bio Mercedes AMAG 63 u vrijednosti od 314.923.05 maraka.

U 2022. godini to su pak bili Ferrari Tip F8 Tributo u vrijednosti od 432.144.55 maraka te Lamborghini URUS 636 u vrijednosti od 412 tisuća maraka.

Istovremeno, vozila se najviše uvoze iz Njemačke i Francuske, a slijede ih Kina i SAD.

Bh. građani uvoze i električna i hibrdina vozila ali riječ je o njih par stotina i 2022. prednjači po broju uvezenih takvih automobila.  

Na nova vozila se čekaju i do godinu dana

Na nova vozila se, kako kažu u prodajnim salonima, čeka i do godinu dana, ovisno o brendu.

Azer Dudža iz prodaje Auto Start Mostar navodi kako se konkretno za novo vozilo marke Hyundai ne čeka više od tri mjeseca, napominjući da su kupci svjesni toga i unaprijed ih poručuju s avansom.

Cijene novih vozila, ovisno o brendu vozila, kaže on, u salonima nisu puno skočile, ali su nikakvi ili mali popusti, odnosno akcije koje su odnosu ranijih godina bile nekoliko tisuća, sada su pale na par stotina maraka.

– No sve opet ovisi o brendu vozila, i dok cijene Hyundai vozila nismo znatno mijenjali u salonu, za vozila Fiat, ovisno o tipu, one su skočile od 5 do 10 tisuća maraka – dodaje Dudža.

Također ističe kako su Hercegovci teški po prirodi i teško se odlučuju na kupnju vozila. Ipak taj salon proda godišnje 70-ak vozila, a Hyundai Tucson SUV im je najprodavaniji auto, a kupci ga potražuju i u novom i polovnom izdanju. 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!