Logo
Ispiši ovu stranicu

Ispunjen 90-godišnji san: Svečano otvoren Dom sv. Ante na Humcu

Ispunjen 90-godišnji san: Svečano otvoren Dom sv. Ante na Humcu

Svetom misom, blagoslovom i akademijom na blagdan sv. Franje Asiškog otvoren je Dom svetog Ante na Humcu.

Time je, kako je naglasio humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig, nakon 90 godina ispunjen san o Domu svetog Ante na Humcu.

Svečanost je započela misnim slavljem kojeg je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a potom su se vjernici u procesiji koju je predvodila limena glazba zaputili do Doma sv. Ante gdje je uslijedio blagoslov. Nakon toga je provincijal predao ključeve humačkom župniku, a po njegovom otvaranju uslijedila je i svečana akademija.

Fra Dario Dodig je podsjetio kako je tridesetih godina prošlog stoljeća Fra Rudo Mikulić došao na ideju da gradi dom koji će biti kulturni centar, jer tad osnovana Limena glazba na Humcu nije imala prikladne prostore za vježbanje. Dom je fra Rudo počeo graditi 1933. godine i iako nije bio završen, uskoro ga je otvorio i u njeg uveo svirače. Osnovao je i pokrenuo HKUD sv. Ante, a zatim i Društvo sv. Ante u kojem su, osim Limene glazbe, bila pjevačka društva i zborovi, s jako velikim brojem članova. Početkom Drugog svjetskog rata, sve je stalo, a fra Rudo je obolio od tifusa te umro 1942., u 45. godini života. Nakon rata, 1945., komunistička partizanska vlast nasilno je oduzela dom i sve što je u njemu bilo pogasila, jedino se održala limena glazba koja se ugasila 2005. godine te je nedavno ponovno obnovljena.

Zbog toga je i primopredaja ključeva popraćena riječima provincijala: “Komunizam bijaše i nema ga više. Bogu hvala!“

U objektu je dograđena velika dvorana kako je to u početku bilo i zamišljeno, koja sada ima 335 sjedećih mjesta, a predviđena je za koncerte, predavanja i slične događaje. Osim nje, iznad je i dvorana za 250-300 ljudi koja će, kako je istaknuo fra Dodig biti od velike koristi za franjevačku mladež.

– Papa Franjo često poziva i kaže: “Odvažite se sanjati. To je put prema boljoj budućnosti“. Taj san je ova naša zajednica dosanjala i sada vama draga braćo i sestre, dragi župljani i žitelji ljubuškog kraja stavljamo večeras na uporabu. Vama dragi mladi, koji ste mi osobito na srcu, vama predajemo ovaj dom da imate ponajprije za duhovni rast i izgradnju, a onda kulturu, odgoj… jer Humac je najveći dom kulture u Bosni i Hercegovini, ali i za rekreaciju – poručio je fra Dario Dodig.

Proslavi ovog velikog događaja za humačku župu i cijelu društvenu zajednicu Ljubuškog, uz svećenstvo i brojne župljane, nazočili su i predstavnici Grada Ljubuškog. Gradonačelnik Vedran Markotić ukazao je kako i nakon 90 godina, potreba za ovim domom nije jenjavala, nego da je on možda danas potrebniji nego ikada.

– Ovaj prostor u čiju je gradnju uloženo mnogo truda, naši fratri nisu pravili za sebe , nego za sve nas , za naše framaše, za polaznike glazbene škole, kulturno-umjetničko društvo, molitvene skupine… i na tome im danas u svoje osobno, ali i u ime Grada Ljubuškog zahvaljujem. Posebnu zahvalu upućujem bivšem humačkom župniku fra Ljubi Kurtoviću i gvardijanu fra Dariju Dodigu jer su bili ustrajni i nisu se umorili. Hvala vam što će se iz ovih zidina, nakon toliko godina, ponovno čuti pjesma i zvuk limene glazbe. Hvala vam i na svemu što svakodnevno činite za naše Ljubušanke i Ljubušake, te vam napominjem da u Gradu Ljubuškom, ali i Vladi naše županije uvijek imate podršku i partnere za buduće projekte – istaknuo je gradonačelnik Markotić.

Svečanost su pjesmom uveličali mješoviti župni zbor, limena glazba Humac i klapa Benedictus te glumac Dragan Šuvak.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!