Logo
Ispiši ovu stranicu

Proslavljen sveti Ante na Humcu [video]

Proslavljen sveti Ante na Humcu [video]

Na Humcu se sveti Ante slavi od davnina, i stara je i voljena tradicija da ga štuje sav vjernički narod Hercegovine.

Nebrojeni su vjernici ovih dana i pješice stizali na Humac tijekom devetodnevne priprave za blagdan ovog sveca, a tako je bilo i danas kada je župa Humac proslavila nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antu Padovanskog.

Danas, na sam dan proslave, uz svete ispovijedi i mise od ranih jutarnjih sati, središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je mrgr. dr. fra Marinko Semren, pomoćni biskup banjolučki, franjevac koji je i sam novicijatske dane proveo na Humcu. Koncelebriralo je više svećenika.

Na samom početku misnog slavlja nazočnim vjernicima obratio se fra Dario Dodig, humački gvardijan. 

„Dragi hodočasnici, cijenjeni župljani, braćo i sestre. Kroz devet dana smo se duhovno pripravljali za blagdan našeg sveca, svetoga Antu Padovanskog. Mnogi su sa žrtvom i zavjetom dolazili ovdje na Humac da ih sveti Ante zagovara. Brojni su i plodovi potekli s ovog brežuljka ponad grada Ljubuškog. Ovo je postalo sjecište i utočište mnogih vjernika, ne samo kroz ove dane, nego tijekom cijele godine mnogi hodočasnici dolaze ovdje svetom Anti proseći zagovor čudotvorcu i svecu svega svijeta“, rekao je fra Dario i dodao kako ova godina za Humac nosi dvije obljetnice.

To su 30 godina naše Frame Humac kao najstarije Frame u BiH, gdje se okupljaju mnogi mladi da duhovno rastu i slijede uzore kršćanskoga života. U tih 30 godina kroz našu Framu prošlo je preko pet tisuća mladih. Također, ove godine obilježavamo 90 godina postojanja Doma svetoga Ante kojeg smo vratili i izgradili i ako Bog da najesen završili i otvorili. Vizionar fra Rudo Mikulić zamisao Zagreba htio je preseliti u ovo malo mjesto kao glazbenu instituciju osnivajući limenu glazbu, pjevačka društva, Društvo svetoga Ante koje je u to vrijeme 1932. godine brojilo preko dvije tisuće članova. Htjeli smo ono što je on započeo u teška vremena i ostvariti. Svima njima čestitam na ovoj obljetnici i neka ih Bog podržava i sveti Ante zagovara“, rekao je u uvodu u misno slavlje fra Dario.

Fra Marinko Semren je na početku mise vjernike pozvao na iskreno pokajanje za grijehe.

Drago braćo i sestre, dragi hodočasnici, dragi štovatelji svetoga Ante, zaštitnika Padove, žena, djece, učenika, studenata i siromaha, te pomoćnika za nalaženje izgubljenih stvari, danas slavimo svetkovinu svetoga Ante, zaštitnika župe Humac. Bog je dao našem Humcu svetog Antu kao zaštitnika kojeg je svaka generacija otkrivala i prihvaćala kao svoga. Kroz stoljeća je ljubav i dobrota Božja djelovala preko njega i djeluje još uvijek i u našim danima. Ante Padovanski je svetac koji nam pomaže u pronalaženju izgubljenih stvari. On je istinski nasljedovatelj Isusa Krista. Sveti Ante nam pomaže da i mi obnovimo svoj život snagom Isusova duha…“, rekao je na početku fra Marinko.

Nakon misnih čitanja, s pripadajućom molitvom vjernika i misnim pjevanjima u izvedbi velikog zbora sv. Ante Humac, fra Marinko se u propovijedi osvrnuo na život svetoga Ante.

Sveti Ante je glasoviti uzor naučitelja i navjestitelja riječi Božje. Veliki je poznavatelj Svetoga Pisma. Zato ga je i papa Grgur IX koji ga je i sam slušao nazvao “Kovčegom Svetoga Pisma”. Pronicao je u samu bit Svetoga Pisma i ono što je u njemu bilo vrlo teško shvatljivo, sveti Ante je to na jednostavan način tumačio svojim slušateljima u propovijedima pa su hrlili sa svih strana kako bi ga slušali. Stoga je nazvan „evanđeoskim doktorom“. I njega je nadahnjivao i podržavao u znanosti duhovni vođa sveti Franjo koji mu je dopustio da poučava braću Svetom Pismu i teologiji, ali pod jednim uvjetom, da pored toga ne utrne duh molitve. Ali Anti to nije trebalo govoriti jer je on bio čovjek molitve i kontemplacije“, istaknuo je fra Marinko.

On je dodao kako je sveti Ante sav svoj život usmjerio na Boga.

Ništa drugo nije želio imati osim Boga, njegova ljubljenoga sina Isusa Krista, raspetu ljubav Božju i Duha Svetoga, kako bi sudjelovao u Božjem stvarateljskom, spasiteljskom i otkupiteljskom djelu“, rekao je u propovijedi fra Marinko.

Pri kraju misnog slavlja humački župnik fra Ljubo Kurtović zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da svetkovina sv. Ante prođe u najboljem redu.

Pogledajte snimku središnjeg misnog slavlja na Humcu

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!