Logo
Ispiši ovu stranicu

Vinogradarstvo i vinarstvo u Ljubuškom vraća se na stare staze slave [video]

Vinogradarstvo i vinarstvo u Ljubuškom vraća se na stare staze slave [video]

Ljubuški nastavlja seriju velikih gospodarskih projekata, a jedan od posljednjih je davanje vrijednog poljoprivrednog zemljišta, poznatijeg kao Plantaža, pod koncesiju ljubuškim vinarima, koji sada kreću u podizanje velikih nasada vinove loze.

Vinogradarstvo i vinarstvo u Ljubuškom vraća se na stare staze slave. Od vinarije Hepok koja je slovila za najstariju u BiH, preko epizoda oko njezine privatizacije do nove prilike za nove generacije ljubuških vinara. Njih šest je potpisalo koncesijske ugovore za korištenje zemljišta površine 40 hektara. Pred vinogradarirama i vinarima je sada mnogo posla.

„Najprije treba ga iščistiti od mehaničkih i bioloških ostataka, pripremiti za sadnju, naručiti sadnice i nadam se da ćemo već najkasnije na proljeće one druge godine da ćemo imati formirane vinograde, a onda kroz naš trud izvesti do rodnosti „poručuje predsjednik Udruge vinara Ljubuški Zdeno Milas.

Nositelj prava posjeda zemljišta Plantaža je ŽZH. Potpisivanjem ugovora s Gradom Ljubuški ono je dodijeljeno poljoprivredncima, čime će zapadni ulaz u grad ponovno krasiti nasadi vinove loze.

„Vinogradarstvo i vinarstvo su naprasto utkani u DNK Ljubuškog. A ovaj projekt će oplemeniti taj prostor, oformiti nova radna mjesta ali isto tako krajobrazno oplemeniti taj ulaz u Ljubuški„ kazao je ministar financija ŽZH Toni Kraljević.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je naglasio kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za kraj koji ima dugu tradiciju vinogradarske proizvodnje: „ Bilo je šest prijava, to su sve etablirani ljubuški vinari koji su dali najbolje ponude. Mi imamo Udrugu vinara koja je, uvjeren sam, najbolja u BiH i koja je koordinirala sa svojim članovima i svi koji su aplicirali dobili su od 4 do 6 hektara zemljišta„, dodaje Markotić.

Grad Ljubuški i domaći vinari oživljavaju vinogradarstvo na Plantaži na najmanje trideset godina, koliko je razdoblje trajanja koncesije.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 04 Svi 2021 07:51
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!