Logo
Ispiši ovu stranicu

U Ljubuškom promoviran IPA Program prekogranične suradnje BiH-Crna Gora 2014-2020

U Ljubuškom promoviran IPA Program prekogranične suradnje BiH-Crna Gora 2014-2020

Jučer je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom organizirana promocija IPA Programa prekogranične suradnje BiH-Crna Gora 2014-2020.

Promociju je pozdravnim govorom otvorio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, koji je zahvalio Direkciji za europske integracije i Uredu za europske integracije što su odabrali Ljubuški kao jedno od mjesta za promociju ovog programa.

On je istaknuo kako su upravo ovakvi programi zaslužni za brojne pomake koji su napravljeni u Ljubuškom, spomenuvši izgradnju dijela kanalizacijskog sustava, te nedavne investicije u Dom zdravlja.

„O važnosti ovakvog programa sam često govorio, naša proračunska sredstva su nedostatna kako bi zadovoljili sve one potrebe koje jesu obaveza lokalne zajednice, napomenuti ću još jednom kako je način raspodjele javnih sredstava i javnih prihoda nepravedan prema lokalnim zajednicama i stoga mi samo svojim sredstvima ne bismo uspijevali svih ovih godina ovim intenzitetom raditi različite projekte od infrastrukture, pa do različitih sportskih, kulturnih i svih drugih sadržaja potrebnih našim građanima“, rekao je Barbarić.

On je istaknuo kako Ljubuški, u odnosu na okruženje, može biti zadovoljan koliko su iskoristili sredstava iz IPA programa.

Nakon njega obratila se Nada Bojanić iz Direkcije za Europske integracije koja je rekla kako su se odlučili na ovaj vid promocije Programa jer je na posljednjem javnom pozivu ostao velik broj nedodijeljenih sredstava.

„To je zato što delegacija EU u Sarajevu koja ima ulogu ugovornog organa, ocjenjujući prijavljene projekte, nije našla dovoljno kvalitetnih projekata, pa želimo skrenuti pažnju potencijalnim aplikantima da kada prijavljuju projekte obrate pažnju na kvalitetu projekata“, rekla je Bojanić.

O tome na što sve potencijalni aplikanti moraju obratiti pažnju prilikom prijave za dobivanje sredstava iz ovog programa govorio je Renato Radić iz Zajedničkog tehničkog tajništva Programa.

On je istaknuo kako već sada treba razmišljati o stvaranju partnerstava te je prezentirao koji su tematski prioriteti programa, kako bi zainteresirane strane već sada mogle početi pripremati eventualne projekte s kojima žele aplicirati na buduće pozive koji će biti objavljeni u sklopu IPA programa.

Neke od tema o kojima se danas razgovaralo sa potencijalnim aplikantima bile su mogućnosti koje pruža Program, značaj za lokalnu zajednicu, predstavljanje do sada ostvarenih rezultata i planovi za naredno razdoblje.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!