Logo
Ispiši ovu stranicu

Govor rektora Tomića na svečanoj akademiji povodom institucionalne akreditacije

Govor rektora Tomića na svečanoj akademiji povodom institucionalne akreditacije

Svečana akademija povodom institucionalne akreditacije održana je na Sveučilištu u Mostaru. Govor rektora prof. dr. Zorana Tomića prenosimo u cijelosti:

"Na početku ove svečane Akademije zadovoljstvo mi je istaknuti i aktualizirati činjenicu da je Senat danas jednoglasno usvojio novi Statut SUM, nakon što je prethodno dobio suglasnost od Upravnog vijeća i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ. Poštovani ministre Hadžović i premijeru Herceg koristim prigodu da se zahvalim vama kao nadležnoj obrazovnoj vlasti.

Novi Statut SUM odražava integracijske procese ali je u svojem funkcionalnom dizajnu duboko decentraliziran i prilagođen optimalnim potrebama naših sastavnica/fakulteta.  Usvajanjem Statuta završava akademska integracija Sveučilišta mada ovi procesi nikada ne završavaju.

Također, danas smo usvojili Pravilnik o minimalnim uvjetima i postupku izbora u znanstveno-nastavna i umjetnička-nastavna i nastavna zvanja. Moramo naglasiti da smo tim pravilnikom postrožili izbor u znanstveno nastavna i umjetnička zvanja na Sveučilištu vjerujući kako će dodatan znanstveni rad afirmirati više i znanstvenike, ali i SUM.

Prije usvajanja Statuta i Pravilnika poznato je da smo na temelju Zakona o visokom obrazovanju HNŽ donijeli odluku o pravnoj integraciji te prihvatili model financijske integracije.

Pravni akti

Budući da novo vrijeme nosi nove izazove, a nova organizacijska struktura integriranog sveučilišta podrazumijeva nove procedure i nadležnosti, Senat i Upravno vijeće Sveučilišta, svatko iz područja svoje nadležnosti, u protekle dvije godine, usvojili su 23 pravna akta. Misao vodilja pri izradu novih, te izmjeni i dopuni postojećih akata, bila je iskoristiti dosadašnje iskustvo i zadržati dobre prakse, ali istovremeno unaprijediti procese u skladu sa suvremenim zahtjevima pred kojima se visoko obrazovanje nalazi.

Strategija

Donošenje Strategija razvoja Sveučilišta u Mostaru za razdoblje 2018. – 2023. godine označilo je početak izgradnje sustava strateškoga upravljanja na Sveučilištu u Mostaru kao glavnoga instrumenta njegova sinergijskog rasta i  koordiniranoga razvoja.

Za uspješno vođenje ovog zahtjevnog procesa, Sveučilište je pristupilo izgradnji  učinkovitog sustava  praćenje ispunjavanja planova i realizaciju strateških ciljeva, što podrazumijeva jasne procedure izrade  planova i aktivnosti kojima se određuju odgovornosti, rokovi i resursi za provedbu aktivnosti koje Sveučilište namjerava postići.

Svjesni važnosti  provođenja Strategije, Sveučilište je s njenom izradom izradilo i odgovarajuće akcijske planove  provedbe.

Dakle, nakon usvajanja Strategije  za navedeno razdoblje, prihvaćen  je Interni plan djelovanja do kraja 2018. godine, a zatim  Akcijski plan provedbe za 2019. godinu. Imenovano je i Povjerenstvo za praćenje provedbe  Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru.

Kako  je  za uspješno vođenje, ovog veoma složenog i zahtjevnog procesa, bilo potrebno razviti učinkovit sustav praćenja  ostvarenja postavljenih  ciljeva,  Povjerenstvo je u suradnji s Uredom za međusveučilišnu suradnju, Uredom za osiguranje i unapređenje kvalitete te IT centrom  Sveučilišta  uspostavilo sustav stalnog praćenja provedbe Strategije  uz podršku one-line alata.

Navedenim pristupom i uspostavljenim sustavom stvorene su temeljne pretpostavke  za redovito izvješćivanje zaposlenika i tijela Sveučilišta   o relevantnim  informacijama vezanim  za  provedbu Strategije.  Na tragu takvih aktivnosti izrađeno je Izvješće o provedbi akcijskog plana za 2019. godinu i on temeljem odluke Senata čini izvješće o radu fakulteta i Sveučilišta koje podnosimo Senatu i UV.

Postignuto na ovom polju  jedan je od presudnih iskoraka u podizanju razine kvalitete institucionalne organizacije i strateškog upravljanja  na Sveučilištu u Mostaru kao i sve veće transparentnosti prema nastavnom i nenastavnom osoblju, studentima, osnivačima, vladinom i nevladinom sektoru, lokalnoj zajednici, gospodarstvu i javnosti.

Obrazovanje

U novoj strategiji Sveučilišta od 2018.-2023. godine obrazovanje je s pravom definirano kao prvo i najvažnije strateško područje Sveučilišta u Mostaru.

U 2018. godini održana je prva tematska sjednica senata Sveučilišta koja je bila posvećena nastavi i nastavnom procesu na Sveučilištu a  raspravom o kvaliteti nastave i nastavnog procesa i realizacijom zaključaka sa sjednice ušli smo u dubinsku  reformu područja obrazovanja i nastave.

Realizirali smo više zaključaka koji su na liniji akademske integracije i koji će povećati vidljivost Sveučilišta u Mostaru: zajedničke nastavne baze, baze programa cjeloživotnoga učenja, zajednički registar radova nastavnog osoblja, sveučilišnu bazu preko 100 izbornih kolegija s općim kompetencijama koje mogu birati svi studenti Sveučilišta, zajedničku sveučilišnu bazu alumnija, usvojili zajedničke pravne akte na razini Sveučilišta itd.

U prošloj godini zaposlili smo više od 20 novih asistenata uz potporu i sufinanciranje Zavoda za zapošljavanje, što je značajno ulaganje u budući razvoj kadrova i akademskog osoblja na Sveučilišta. Ustrojena  je služba za ljudske potencijale na Sveučilištu u Mostaru.

Kroz  redovna zasjedanja Senata u protekle dvije akademske godine, a na prijedlog znanstveno-nastavnih/umjetničko-nastavničkih vijeća, Senat je donio odluku o pokretanje 20 novih studijskih programa, integrirani studij medicine na engleskom jeziku, te 4 studijska programa na  trećem, poslijediplomskom doktorskom studiju.

Uz to, na sjednici Senata donesena je odluka o načinu vođenja, izgledu i sadržaju registra svih studijskih programa koji se izvode na Sveučilištu u Mostaru, koji će biti objavljeni na hrvatskome i engleskom jeziku, čime će se osigurati njihova vidljivost i transparentnost.

Naš strateški cilj jeste i da se razvija mreža nastavnih baza, odnosno organizacija s različitih područja djelatnosti te povezivanje prakse, znanosti i umjetnosti. Time će se poboljšati kvaliteta studiranja, omogućit će se realizacija studentske prakse uz mentoriranje djelatnika ovih institucija, te zajednički znanstveni i stručni projekti. Program nastavnih baza je zapravo otvaranje Sveučilišta prema gospodarstvu kako bismo u sinergiji razvijali transfer znanja i to dvosmjerno.

Senat je  donio Pravilnik o nastavnim bazama, kojim je uređen pravni okvir djelovanja i ustroja nastavnih baza. U ovoj godini fakulteti su potpisali više od  40 novih sporazuma s nastavnim bazama. Ukupno Sveučilište u Mostaru ima potpisano 130 sporazuma s nastavnim bazama.

Na Sveučilištu je formirano i Karijerno savjetovalište, s ciljem podrške trenutnim, budućim i bivšim studentima Sveučilišta u planiranju i usmjeravanju karijere.

U protekloj akademskoj godini na Sveučilištu su promovirana 2.322 studenta tj. 1.222 prvostupnika, 1100 magistara struke u svim područjima djelatnosti, što je veliki potencijal za napredak i reformu društva u cjelini. Promovirano je i 37 doktora znanosti.

Međunarodna suradnja

Jedan od strateških ciljeva Sveučilišta u Mostaru je i jačanje internacionalizacije. U protekle dvije godine potpisano je novih 36 sporazuma o međusveučilišnoj suradnji, kontinuirano se širi i obnavlja mreža sporazuma Erasmus+ koja omogućava mobilnost studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja.

Danas studenti i djelatnici Sveučilišta u Mostaru znanje i iskustvo mogu stjecati na 42 visokoobrazovne europske institucije. U protekle dvije akademske godine ostvarena je 81 mobilnost studenata, te čak 120 mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. U ovoj akademskoj godini pred nama je još oko 100 odlaznih i dolaznih mobilnosti studenata i oko 140 mobilnosti nastavnika i administrativnog osoblja.

Važno je napomenuti da je tijekom 2019. godine odobreno 8 projekata na razini Bosne i Hercegovine, od kojih je Sveučilište partner na 6. Ove godine prijavljeno je čak 29 projekata čiji se rezultati očekuju u kolovozu.

U svibnju 2019. organiziran je prvi međunarodni Staff training week na kojemu je središnja tema bila prepoznavanje mobilnosti na visokoobrazovnim institucijama.

Znanost

Znanstveno-istraživački rad jedno je od temeljnih područja strategije Sveučilišta u Mostaru. Sveučilište u Mostaru nastoji izvući maksimum iz postojećih financijskih i kadrovskih potencijala za znanstveno istraživanje. U posljednje dvije godine značajno se povećao broj znanstvenih i znanstveno-stručnih konferencija od kojih je većina s međunarodnim sudjelovanjem. Povećan je i angažman svih uredništava znanstvenih časopisa Sveučilišta u Mostaru da svi časopisi uđu u referentne znanstvene baze.

Intenzivno se radi i na podizanju rankinga SUM-a na svjetskim ljestvicama. Ostvareni su pomaci u gotovo svim kategorijama i na svim ljestvicama u proteklih godinu dana.

Formiran je tim koji svakodnevno prati sve parametre za rangiranje i kontinuirano prikuplja podatke za različite aplikacije, jer pojedine ljestvice i aplikacijski obrasci imaju dosta zahtjevne kriterije.

Sveučilište se trenutačno nalazi na 4671. mjestu svjetske Webometrics ljestvice od ukupno više od 28.000 visokoškolskih institucija. U faktoru PRESENCE, na ovoj ljestvici, SUM se podigao za 350 mjesta u zadnjih godinu dana, u faktoru IMPACT za 400 mjesta, a u faktoru OPENNESS za čak 1350 mjesta u zadnjih godinu dana.

Nadalje, Sveučilište u Mostaru je u ožujku 2019. prvi put apliciralo na svjetsku prestižnu rang-listu TIMESA, a također je u srpnju 2019. prvi put apliciralo na QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS gdje je na 280. mjestu, te na GREENMETRIC ljestvicu na kojoj je na 225. mjestu. Riječ je o svjetskim ranking ljestvicama. Također, ove smo godine dobili i poziv za prijavu na WURI ljestvicu …..

Prošle je godine, prvi put na Sveučilištu u Mostaru, izrađen i predstavljen registar znanstveno-istraživačkih projekata i registar radova djelatnika i suradnika SUM-a.

Vrijedi istaknuti kako je ove godine Sveučilište utemeljilo svoju nakladničku kuću PRESSUM. U njezinu okviru danas se izdaje 16 znanstvenih časopisa. Završeni su svi pripremni radovi, trenutačno se radi na opremanju i uskoro nas očekuje otvaranje elektroničke tiskare Sveučilišta u Mostaru u okviru PRESSUM-a što će omogućiti puno lakše tiskanje svih izdanja po pristupačnim cijenama.

Suradnja s društvenom zajednicom

Suradnja s društvenom zajednicom značajno je pojačana, posebno s gospodarstvom,  te povezivanje s tržištem rada u okviru čega su organizirana dva sveučilišna gospodarska foruma, te dvije konferencije u suradnji s vanjskotrgovinskom komorom BiH i gospodarskom komorom Federacije BiH, udrugom bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten i drugim partnerima

IT

Gradimo IT Centar za potporu cijeloj vertikali obrazovanja po uzoru na CARNET i Srce. IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je krajem 2017. godine u cilju pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

U dvije godine rada, SUMIT je postao prepoznatljiv po kontinuiranom osiguravanju stabilnog i kvalitetnog rada e-infrastrukture Sveučilišta u Mostaru.

Stvaramo centar koji treba biti potpora digitalizaciji cijele vertikale obrazovanja. Jako nam je drago da su pojedine županije pokazale potporu našoj viziji da to bude Sveučilište u Mostaru preko IT Centra. Trenutno pripremamo projekt digitalizacije škola.

2019. godina obilježena je uvođenjem elektroničkog identiteta čime je Sveučilište u Mostaru postalo jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja ima implementiran takav tip infrastrukture za upravljanje elektroničkim identitetima.

SUMIT je na sastavnicama Sveučilišta implementirao uslugu EDUROAM. Usluga eduroam je sigurna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Važno je naglasiti da elektronički identiteti dodijeljeni na Sveučilištu u Mostaru vrijede u bilo kojoj instituciji na svijetu koja nudi uslugu eduroam. Trenutno postoji 24.000 lokacija u svijetu gdje naši studenti i nastavnici mogu pristupiti besplatnom internetu.

Ovu uslugu planiramo omogućiti učenicima i nastavnicima u školama za koje budemo radili digitalizaciju.

Pokrenut je projekt e-učenja kako bi se omogućilo besplatno korištenje svim sastavnicama. Ovaj sustav omogućava nastavnicima, studentima i ustanovama, u sustavu visokog obrazovanja, izvođenje kolegija, koji se nalaze u redu predavanja pojedine ustanove, uz primjenu tehnologija e-učenja.

U 2019. godini otvoreno je preko 50 online kolegija. Osim održavanja samog sustava, SUMIT radi i na edukaciji nastavnog osoblja o radu u sustavu kroz različite radionice.

Akreditacija Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo postupak institucionalne akreditacije te se tim povodom danas održava svečana Akademija na Medicinskom fakultetu.

Povjerenstvo domaćih i međunarodnih stručnjaka posjetili su Sveučilište 22. i 23.  listopada 2019. Nakon višednevnog rada Povjerenstvo za vanjsko vrednovanje donijelo je Mišljenje o ishodu akreditacije.

Povjerenstvo zaključuje da su Kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini na Sveučilištu u Mostaru ispunjeni, i to:

Kriterij 1. Politika osiguranja kvalitete potpuno ispunjen;

Kriterij 2. Izrada i odobravanje programa potpuno ispunjen;

Kriterij 3. Učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereni na studenta potpuno ispunjen;

Kriterij 4. Upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificiranje potpuno ispunjen;

Kriterij 5. Nastavno osoblje znatno ispunjen;

Kriterij 6. Resursi za učenje i potpora studentima potpuno ispunjen;

Kriterij 7. Upravljanje informacijama potpuno ispunjen;

Kriterij 8. Informiranje javnosti znatno ispunjen;

Kriterij 9. Kontinuirano praćenje i periodična revizija programa znatno ispunjen;

Kriterij 10. Periodično vanjsko osiguranje kvalitete potpuno ispunjen.

Na osnovu toga, Povjerenstvo utvrđuje mišljenje da je rad Sveučilišta u Mostaru u cjelini usklađen s Kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, te preporučuje Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine izdavanje Preporuke za akreditaciju Sveučilišta u Mostaru na razdoblje od pet godina, te Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona izdavanje Rješenja o akreditaciji u skladu s tom preporukom."

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 26 Veljača 2020 16:31
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!