Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak Luka Mišetić Faktografu: Laž je i ne postoji ni jedna presuda da je Hrvatska agresor u BiH

Ljubušak Luka Mišetić Faktografu: Laž je i ne postoji ni jedna presuda da je Hrvatska agresor u BiH

Hrvatski fact checker ranije je ocijenio da je pjesma “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona nacionalistička, kojom se svojata dio teritorija BiH.

Nakon što je Večernji list objavio analizu o razlozima nastanka i funkcioniranju Herceg Bosne, posljedicama, presudi Haaškoga suda…, ponovno je reagirao hrvatski fact checker Faktograf držeći se ustaljenih, ali krajnje jednostranih i prijepornih ocjena o tome da je Hrvatska bila agresor te s krajnje neutemeljenom tvrdnjom kako je cijeli tekst napravljen u cilju “obrane hrvatskih ratnih zločina”.

Tekst Večernjakanastao je ne kako bi parirao Autografu, koji se postavlja kao cenzor, nego da bi daleko šire rasvijetlio Herceg Bosnu od skučenih teza iznesenih o hrvatskoj agresiji na BiH dalekozorom ratnih zločina…

Interpretacija, ne činjenice

– Neprihvaćanje činjenice da je Republika Hrvatska napala Bosnu i Hercegovinu kako bi pokušala prekrojiti republičke granice definirane još u Jugoslaviji, danas predstavlja kamen temeljac suvremenog hrvatskog revizionizma. Izgledno je, međutim, da dodatno podsjećanje na činjenice koje su javno poznate već godinama, a u nekim slučajevima i desetljećima, neće pomoći odgovornima u Večernjem listu da osvijeste sramotu kojoj su se izložili nevještim pokušajima historijskog revizionizma”, izdvojili su iz Faktografa iz dijela svoga teksta koji ima više komentara negoli činjenica. Nije dugo trebalo da autor ovoga teksta, koji je prešao granice fact checkera te se postavio kao ideološki tumač posljednjih događanja, iznese krajnje prijeporne tvrdnje te dobije niz komentara. Brzo je reagirao američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić koji je pred Haaškim sudom branio generala Antu Gotovinu i pri tome pokopao “fakte” Faktografa. – Faktograf je orvelovska organizacija.

Objavljuje laži i proglašava ih nepobitnim “činjenicama” o kojima se ne može raspravljati. Primjerice, apsolutna je laž da je “činjenica da je RH napala BiH kako bi pokušala prekrojiti republičke granice”. Nikada ni jedan sud nije donio takav zaključak niti je ikada ijedan sud zaključio da je Hrvatska izvršila “agresiju” na BiH. Naprotiv, jedina nepobitna “činjenica” je da je s teritorija Bosne i Hercegovine izvršena agresija na Republiku Hrvatsku od 1992. do 1995. A po međunarodnom pravu, uključujući i pravo na samoobranu iz čl. 51. Povelje UN-a, Hrvatska je imala puno pravo poslati svoje oružane snage u BiH kao odgovor na tu agresiju. Sve ostalo što se tiče uloge Republike Hrvatske u BiH tijekom rata otvoreno je za raspravu – napisao je odvjetnik Mišetić.

Nakon toga iz Faktografa nije uslijedio nikakav odgovor. Na objavi na njihovu Twitter i Facebook profilu nije bilo gotovo ni jednoga komentara koji je odobrio njihove tvrdnje, nego ih se više desetaka okomilo na iznesene stavove. Tako korisnik Twittera Franjo Jurić piše kako “Faktograf stigmatizira izraz Herceg Bosna, a postoji Republika Srpska nastala na genocidu”.

Sljedeći komentator kaže kako Faktograf zapravo nastoji interpretirati događaje, pa i presude, umjesto da ih citira, čime “činjeničnost dovodi u pitanje”. Jedan od korisnika na Facebook profilu Hrvoje Franjetić pak je naveo kako je njihov tekst laž te da je Hrvatska po međunarodnom pravu imala pravo ući na teritorij BiH u dubini od 60 kilometara s obzirom na to da je iz ove države vršena agresija, kao i da je sporazumom dvojice predsjednika, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, Hrvatska vojska ušla u većim formacijama i dublje u Bosnu i Hercegovinu.

Žrtva kod agresora?!

Bivši kolega novinar u komentaru na Twitter nalogu Faktografa naveo je brojne nelogičnosti oko tvrdnje da je Hrvatska bila agresor na BiH. – Bez humanitarne i vojne pomoći Hrvatske Bošnjaci bi bili potpuno poraženi od srpskih snaga. Par stotina tisuća muslimanskih izbjeglica od rata je pobjeglo u Hrvatsku, i to “agresorsku” zemlju. A o vojnoj pomoći da i ne govorimo. Dakle, koji to “agresor” šalje oružje protivniku? – upitao se. Autori Faktografa upleli su se u mrežu vlastitih zabluda izgrađenih na temelju tvrdnji političara i politika iz Hrvatske koji su svoju poziciju izgradili te profitirali na temelju izgrađenog stereotipa o Hrvatima u BiH te prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu, piše Večernji list.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Siječanj 2023 08:38
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!