Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska i BiH jačat će trgovinsku razmjenu, Schengen nije ništa poremetio

Hrvatska i BiH jačat će trgovinsku razmjenu, Schengen nije ništa poremetio

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor nije i neće utjecati na trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom,

a očekuje se kako će ona i dalje rasti, ocijenili su u četvrtak u Sarajevu dužnosnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK). Dvije su komore organizirale skup s gospodarstvenicima iz BiH i predstavnicima tijela vlasti te zemlje, na kojemu su oni razgovarali s djelatnicima hrvatske carine, Granične policije i Državnog inspektorata o stanju trgovinske razmjene nakon 1. siječnja, od kada je Hrvatska postala dijelom jedinstvenog europskog graničnog režima.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević kazao je kako taj datum nije donio nikakve dramatične promjene jer su sve procedure koje su od tada formalno na snazi bile u primjeni mjesecima ranije pa su bosanskohercegovački izvoznici imali dovoljno vremena za potrebne prilagodbe.

Poteškoće kojih ima, kako je pojasnio novinarima, potječu uglavnom iz nekompatibilnosti različitih sustava u BiH i nepostojanja instrumenata poput elektroničkog potpisa. Kovačević je kazao kako je jasan interes Hrvatske da protočnost ljudi i roba preko granice bude što bolja i lakša i na tome se kontinuirano radi, tim prije što je BiH iznimno važan trgovinski partner. “Prošle smo godine imali više od četiri milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, a ona se iz godine u godinu povećava”, podsjetio je Kovačević dodajući kako za 2022. to ujedno predstavlja rast od 30 posto.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako iznimno cijene razmjenu pravodobnih informacija s hrvatskom stranom, koja pomaže održanju i povećanju dosegnute razmjene trgovinske razmjene.

“Šteta (od ulaska u Schengen) nema nikakvih”, kazao je Vuković.

Rekao je i kako se carinske procedure više neće mijenjati, a jedini veći izazov koji predstoji bit će uvođenje novog sustava elektronske provjere ulazaka putnika iz trećih zemalja u EU, kojega će se morati provoditi i na granici Hrvatske.

“Htjeli mi ili ne taj nadzor (po osobi) traje 30 do 60 sekundi i to će značiti manje zastoje”, kazao je Vuković.

Dodao je kako je hrvatska strana najavila da će nastojati opremiti što više prijelaza ovim sustavima kako bi se olakšao prelazak granice.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!