Logo
Ispiši ovu stranicu

Potpisan ugovor s Italijom: Hrvatskoj pripao najveći dio Jadranskog mora!

Potpisan ugovor s Italijom: Hrvatskoj pripao najveći dio Jadranskog mora!

Hrvatska i Italija potpisale su ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranskom moru. Time je trajno uređeno pitanje razgraničenja u skladu s međunarodnim pravom.

Linija razgraničenja ne ide samom sredinom Jadranskog mora, nego je malo zapadnije. Početna točka mu je otprilike u ravnini Umaga, a proteže se daleko na jug i završava u moru južnije od Prevlake. Naš isključivi gospodarski prostor nije cjelovit, već se prekida oko Palagruže. Tamo je izbočeni dio hrvatskog teritorijalnog mora, koje se smatra dijelom našeg obalnog mora. Dio mora najbliže našem kopnu zove se unutarnje vode. Isključivi gospodarski pojas ide od granice teritorijalnog mora do linije razgraničenja s Italijom – piše Dnevnik.hr.

Međunarodno pravo dopušta svim državama da u našem gospodarskom pojasu slobodno plove i lete iznad njega. Veleposlanik Jakša Muljačić, pregovarač s talijanskom stranom, otkrio je za Dnevnik Nove TV još pojedinosti.

“Znači da je Hrvatska dobila više nego Italija s obzirom na konfiguraciju otoka i njenog terena i to je što bi se reklo win win kombinacija. U praksi znači to da državljani trećih država ne mogu loviti u gospodarskom pojasu. Na primjer ni Crnogorci ni Albanci, ni neki treći koji bi tu došli lovit. Talijani da i Slovenci da. Ovo bi bio idealan primjer za nas i prijateljsku nam Sloveniju na koji način se rješavaju ovakva razgraničenja”, objasnio je.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!