Logo
Ispiši ovu stranicu

Objavljen prijedlog liste za dodjelu 1000 stipendija hrvatima iz RH

Objavljen prijedlog liste za dodjelu 1000 stipendija hrvatima iz RH

U kategoriji studenata – pripadnika hrvatskog iseljeništva koji studiraju u Republici Hrvatskoj prijavilo se manje kandidata od broja stipendija utvrđenih za tu kategoriju te je Povjerenstvo, sukladno Pravilniku o stipendiranju studenata – pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske,

predložilo preraspodjelu slobodnih mjesta prema studentima u druge dvije kvote i kategorije Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2021./2022., Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodjeljuje 1000 stipendija za akademsku godinu 2021./2022., od čega 250 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 30 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 20 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva) i 750 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini.

Na Javni natječaj, koji je bio raspisan od 20. prosinca 2021. godine do 19. siječnja 2022. godine u propisanom roku je zaprimljeno 2155 prijava. Ukupno 1963 prijave koje su zadovoljile formalne uvjete su bodovane te je Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2021./2022. utvrdilo Prijedlog rang-liste 1000 studenata dobitnika stipendije za akademsku godinu 2021./2022. za svaku od kategorija studenata (Prijedlog rang-liste u privitku).

U kategoriji studenata – pripadnika hrvatskog iseljeništva koji studiraju u Republici Hrvatskoj prijavilo se manje kandidata od broja stipendija utvrđenih za tu kategoriju te je Povjerenstvo, sukladno Pravilniku o stipendiranju studenata – pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske (NN 126/17, 124/19 i 138/21), predložilo preraspodjelu slobodnih mjesta prema studentima u druge dvije kvote i kategorije Hrvata izvan Republike Hrvatske. Sukladno tome, članovi Povjerenstva su predložili da se dodijele 32 stipendije studentima – pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i 213 stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji studiraju u Republici Hrvatskoj, navode na web stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Dobitnici stipendije iz Prijedloga rang-liste kao i drugi kandidati, dužni su pratiti mrežnu stranicu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske budući da uvažavanje prigovora, odustajanje pojedinih dobitnika stipendije u korist druge stipendije i sl., može dovesti do pomicanja rang-mjesta studenata na Konačnoj rang-listi, slijedom čega se pojedini dobitnici stipendije mogu naknadno naći ispod crte dobitnika stipendije na Konačnoj rang-listi.

Konačna rang-lista i konačna Odluka o dodjeli stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske bit će objavljena po okončanju postupka prigovora, a studenti koji ostvaruju pravo na stipendiju, bit će obaviješteni o datumu i načinu zaključivanja ugovora o stipendiranju.

”Molimo studente koji su u međuvremenu ostvarili pravo na neku drugu stipendiju iz državnog proračuna Republike Hrvatske ili se odriču od prava na stipendiju u korist druge stipendije da o tome odmah obavijeste Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske putem elektroničke pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske podnijeti pisani prigovor putem pošte u roku od 8 (osam) dana od dana objavljivanja Prijedloga rang-liste na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zaključno s danom 7. svibnja 2022. godine.

Prigovor mora biti vlastoručno potpisan te treba biti razumljiv i sadržavati sve što je potrebno da bi se po njemu moglo postupiti. Prigovor je potrebno poslati poštom na adresu: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pantovčak 258, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska”, stoji u objavi na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, gdje je objavljen i Prijedlog rang liste studenata za dodjelu stipendije.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 03 Svi 2022 07:19
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!