Logo
Ispiši ovu stranicu

Migrantska ruta preko BiH najviše pritišće hrvatsku granicu u Lici i Kordunu

Migrantska ruta preko BiH najviše pritišće hrvatsku granicu u Lici i Kordunu

Ministri policije Hrvatske i Slovenije zajedno su obišli postaju granične policije Cetingrad. Zbog zime pritisak migranata na granice je smanjen, ali se očekuje da će jačati s toplijim danima. Govorilo se i o ulasku Hrvatske u Schengen. Migrantska ruta preko Bosne i Hercegovine najviše pritišće hrvatsku granicu u Lici i Kordunu. To najbolje znaju pogranični stanovnici.

 Policija je išla non stop, hvatali su migrante gdje god su stigli, hvatali ih po šumama, cesti, čak sam ja vodila migrante cijelu skupinu dolje niz cestu da dođu policajci po njih, rekla je Tajana Katić, Podcetin, javlja HRT.

Kaže Tajana kako se ipak malo boji zbog djece no i kako se pritisak prelaska smanjio dolaskom zime

- Traže vode, ja im dam i odoše, sad sigurno dva tri mjeseca nisam nikoga vidio, kaže Mihovil Brajić, Podcetin. Kojom tehnikom raspolaže hrvatska granična policija u nastojanju da spriječi ilegalne prelaske hrvatski je ministar policije u Cetingradu to demonstrirao svom slovenskom kolegi. Europa zajedničkim snagama mora rješavati to pitanje.

- Pet tisuća ljudi je hrvatska policija uhitila koji su krijumčarili migrante preko hrvatskog teritorija dalje prema Sloveniji. Mislimo li mi da je to slučajno? Mislimo li mi da se to pet tisuća nekih individualaca svatko za sebe sam sjetio da bi se mogao baviti tim unosnim poslom?, upitao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH.

Slovenska vlada podržava ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i na to ne bi smjeli utjecati ni proljetni izbori u Sloveniji kao i nerješeno savudrijsko pitanje - Nećemo uvjetovati arbitražu s ulaskom Hrvatske u Schengen, kada bi to radili, ja vam slobodno mogu reći da se ja u ovih pola godine ne bih toliko zalagao da dobijemo politički konsenzus svih ministara Europske unije, rekao je Aleš Hojs, ministar unutarnjih poslova Republike Slovenije.

Slovenski je ministar istaknuo kako očekuje ulazak Hrvatske 2023 u Schengen. Ministar Božinović zaključuje kako policija unatoč nekim kritikama dobro radi svoj posao a svako nezakonito postupanje svojih pripadnika sankcionira.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!