Logo
Ispiši ovu stranicu

Beroš: Raste broj novozaraženih, moramo biti oprezni

Beroš: Raste broj novozaraženih, moramo biti oprezni

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je jutros na sjednici vlade da je u Hrvatskoj zabilježeno 188 novih slučajeva zaraze koronavirusom i istaknuo da rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 3.21 posto, na bolničkom liječenju su 143 osobe, od kojih je 11 na respiratoru, kazao je Beroš.

"O ozbiljnosti bolesti i posljedicama te bolesti govori podatak o broju obrađenih pacijenata s post-covid sindromima u bolnicama, koji je u stalnom porastu i trenutno iznosi preko tri tisuće", upozorio je ministar i još jednom apelirao na cijepljenje. Naveo je da je u Hrvatskoj utrošeno preko tri milijuna doza cjepiva, cijepljeno je 48.2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s obje doze.

EU covid-potvrde mogu se preuzeti u ljekarnama

Rekao je da je u zdravstvenom sektoru jednom dozom cijepljeno 63.41 posto zdravstvenih radnika, a 57.8 posto s obje doze, a da među liječnicima taj postotak iznosi 81.4 odnosno 76.07 posto.

"Kada bi se i ostatak populacije cijepio poput naših liječnika, Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i time spriječila daljnje širenje virusa", ustvrdio je Beroš, dodavši da rast novozaraženih i dalje poziva na oprez. Podsjetio je također da građani od danas EU covid-potvrde mogu preuzeti u ljekarnama s osobnom ili zdravstvenom iskaznicom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da porast broja novozaraženih ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na veliki broj turista u Hrvatskoj, te je podsjetio na novouvedene mjere u jadranskim županijama, kojima je cilj ograničiti prevelika okupljanja.

Izvijestio je da je tijekom vikenda proveden pojačani inspekcijski nadzor na području Dalmacije u 20 ugostiteljskih objekata, hotela i noćnih klubova te da su sankcije izrečene za pet ugostiteljskih objekata zbog nepridržavanja mjera.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!