Logo
Ispiši ovu stranicu

Vlada RH donijela odluku: Ljubuškom 760.000 kuna od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Vlada RH donijela odluku: Ljubuškom 760.000 kuna od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Na današnjoj 70. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu osigurana su na stavkama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. Točku na Vladi obrazložio je državni tajnik Zvonko Milas.

U skladu sa svojom ustavnom i zakonskom obvezom, Republika Hrvatska kontinuirano i sustavno pruža potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda, jačajući njihov položaj i stvarajući uvjete za održivi povratak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Potpora strateškim te za ostanak i prosperitet Hrvata u Bosni i Hercegovini dugoročno važnim projektima iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva te ostalih područja, ujedno potvrđuje odgovornu politiku Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi.

Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske pruža bi i ovaj put važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažila i ohrabrila hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta – naglasio je Milas u obrazloženju.

Nakon provedenog Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021., na koji je pristiglo ukupno 380 prijava, održane su dvije sjednice Povjerenstva. Po razmatranju svih zaprimljenih prijava i uvida u projektnu dokumentaciju, Povjerenstvo je donijelo Zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje programa i projekata:

– programima i projektima iz područja zdravstva 6.080.000,00 kn
– programima i projektima iz područja znanosti i obrazovanja 6.270.000,00 kn
– programima i projektima iz ostalih područja 6.795.000,00 kn
– programima i projektima iz područja kulture 5.855.000,00 kn

UKUPNO: 25.000.000,00 kn

Donosimo popis projekata s područja Ljubuškog, kao i cjelokupan popis odobrenih projekata po programima:

Obnova i opremanje prostorija Kluba borilačkih vještina Ljubuški Klub borilačkih vještina Ljubuški 80.000,00 kn
Uređenje infrastrukture u urbanom dijelu grada Grad Ljubuški 680.000,00 kn

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!