Logo
Ispiši ovu stranicu

Plenković: Hrvati iz BiH mogu doći u Hrvatsku i besplatno se cijepiti

Plenković: Hrvati iz BiH mogu doći u Hrvatsku i besplatno se cijepiti

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u petak kako još uvijek u Hrvatskoj nije cijepljen dovoljan broj ljudi, upozorio je na širenje delta soja virusa diljem Europe te ponovno pozvao sve da se cijepe najavivši kako će omogućiti da ono bude besplatno i za one koji nisu osigurani.

Imamo 46,8 posto cijepljenih jednom dozom, postupno dolazimo do 50 posto, dok je s dvije dozom cijepljeno 39 posto ukupnog stanovništva. To još uvijek nije dovoljno, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade upozorivši na brzo širenje mnogo zaraznijeg delta soj virusa Europom.

Istaknuo je kako cijepljenje štiti od najtežih oblika bolesti kao i daje rizik zaraze veći kod onih koji nisu cijepljeni.

Za one koji nisu cijepljeni na 44 potvrđenih slučajeva zaraze, najmanje jedna osoba će preminuti, rekao je Plenković ustvrdivši kako je to ogroman i bespotreban rizik, prenosi Hina.

Zato je još jednom pozvao sve na cijepljenje, osobito starije osobe i kronične bolesnike podsjetivši kako je od 8.233 preminulih u Hrvatskoj od covida, više od 92 posto bilo starije od 60 godina.

Podsjetio je i što je Vlada RH sve učinila da ne dođe do kraha gospodarstva tijekom koronakrize, otpuštanja, stečajeva…

Ovo je izazov i ugroza u kojoj individualni stavovi nisu dovoljni, ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima i što je veći broj naših sugrađana zaštićen to je bolje, zaključio je Plenković i najavio da će se omogućiti besplatno cijepljenje u Hrvatskoj svih hrvatskim državljanima bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje i iz kojeg dijela svijeta dolaze.

Hrvatski državljani mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se besplatno, a mogu to učiniti i drugi. Imamo toliko doza cjepiva na raspolaganju da želimo da sve one koje možemo zaštititi zaštitimo, kazao je Plenković dodavši kako je to doprinos globalnom naporu za suzbijanje covida-19.

Hrvatski premijer je na početku sjednice također izrazio sućut i solidarnost s europskim zemljama koje su pogodile katastrofalne poplave, ponajprije Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Francuskoj, a u kojima je poginulo najmanje 108 ljudi, a za više od 1.000 se još traga.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!