Logo
Ispiši ovu stranicu

Građevinari: Materijal poskupio i 180%

Građevinari: Materijal poskupio i 180%

Cijene građevinskog materijala drastično su povećane u zadnjih godinu dana zbog čega su građevinske tvrtke koje ugovaraju poslove na javnim natječajima dovedene u goleme probleme, pa čak i na rub propasti, piše u četvrtak Večernji list.

Kako objašnjava Josip Belužić, imovina njegove tvrtke prepolovila se preko noći zbog naglog poskupljenja materijala. Njegova tvrtka ima četiri posla koja je dobila preko javne nabave, a jedinične cijene u tim ugovorima su neizmjenjive. Tako su se od ugovaranja do samih radova cijene materijala znatno promijenile, no prema Zakonu o javnoj nabavi ugovorene jedinične cijene ne mogu se u ovakvim situacijama mijenjati.

„To nam stvara veliki problem jer nitko nije mogao predvidjeti da će cijene materijala početi tako divljati još od početka ove godine. Neki materijali doslovno preko noći poskupjeli su za 120 do 180 posto”, upozorava Belužić pa navodi primjer poskupljenja OSB ploča od 18 milimetara koje su, kad je slagao ponudu za posao krajem svibnja, koštale 51 kunu po četvornom metru bez PDV-a, a sad 118 kuna.

„Ako moramo postaviti 1800 četvornih metara OSB ploča, pomnožite to s razlikom u cijeni od 70 kuna i izračunat ćete koliko sam izgubio samo na jednoj stavci troškovnika, a imam 208 stavki. Materijal me sada košta više nego što sam dao jediničnu cijenu s ugradnjom”, objašnjava Belužić.

Navodi i primjer posla koji je ugovorio za 1,3 milijuna kuna od čega se na materijal odnosilo 680.000 kuna, no zbog rasta cijena, samo materijal sada će ga koštati 1,2 milijuna kuna.

„Nama pod hitno trebaju izmjene ugovora, Zakon o javnoj nabavi ne previđa ovakve situacije. Ministarstvo gospodarstva i HGK pod hitno trebaju dati smjernice javnim naručiteljima radova kako se ponašati u ovakvim situacijama. Moguća rješenja su aneksi ugovora, promjene jediničnih cijena, uvođenje posebnih tablica gdje će se pri okončanoj situaciji utvrditi razlika do kraja projekta u cijeni materijala i da nas se onda obešteti”, predlaže Belužić.

Građevinari se pitaju i kako se u ovakvim uvjetima se uopće može krenuti u obnovu od potresa kad ni sad mogu odraditi ugovorene poslove zbog manjka radne snage. Belužić napominje da je njegova tvrtka mala, a da su velike firme u još većim gubicima i problemima, donosi Večernji list.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!