Logo
Ispiši ovu stranicu

‘Zadnji vlak‘ za vrgorska brdsko-planinska sela: Otvoreni radovi na cesti na kojoj se dogodila prometna nesreća koja je potresla cijelu Hrvatsku

‘Zadnji vlak‘ za vrgorska brdsko-planinska sela: Otvoreni radovi na cesti na kojoj se dogodila prometna nesreća koja je potresla cijelu Hrvatsku

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i njegov zamjenik Ante Šošić zajedno s ravnateljem ŽUC-a, Petrom Škorićem, jučer, točno u podne, otvorili su radove na dionici ceste Prapatnice-Stilja, u dužini od 2,2 kilometra čija je vrijednost 5,36 milijuna kuna.

To je jedna od tri poddionice buduće ceste Vrgorac-Stilja, prva dionica do Prapatnica već ranije je otvorena i njena vrijednost bila je oko devet milijuna kuna.

Početak radova blagosovio je župnik don Ivan Đonlić, a svečanosti je pored lokalnog stanovništva i predsjednika mjesnih odbora, prisustovao i vrgorski gradonačelnik Ante Pranić, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je „zadnji vlak“ za vrgorska brdsko-planinska sela, koja su desetljećima bila zapostavljena po pitanju svega da se spoje s kvalitetnom prometnicom s gradskim središtem. Pored toga ovo bi mogla biti kvalitetna poveznica s Imotskim, ako se jednog dana krene u nastavak projekta prema Mijacima i Žlibini, te dalje do imotskog Slivna.

Naravno, dinamiku radova i eventualni nastavak jednog dana diktirat će stanje blagajne Županijske uprave za ceste.

Uska cesta od tri metra bila je jedina veza stanovnika: Mijaca, Poljica, Stilja, Kašča i Prapatnica sa svijetom.

Koliko je na njoj nesreća bilo to najbolje znaju u lokalnoj policijskoj postaji, a jedna od tih nesreća primljenja je u Hrvatskoj s velikom tugom.

Naime, u prevrtanju školskog autobusa 2004.godine, nažalost, smrtno je stradala 17-godišnja učenica, a devet učenika bilo je teže ozlijeđeno.

- Postojeća cesta nema veliki promet, ali ima sve loše elemente prometnice i širinu kolnika koji je u lošem stanju i jako je opasna za sve sudionike u prometu. Rekonstruirana cesta imat će; novu geometriju, odvodnju, prometnu signalizaciju i opremu. Kroz naselje će se izgraditi i pješački nogostup - kazao je Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a, napominjući da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi na cesti do Stilja.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban poručio je kako je ravnomjeran razvoj cijele županije od njegovog posebnog interesa, a pogotovo ulaganje u ruralne krajeve i zaustavljanja demografskog pada.

- Uzalud nam svi projekti i novci ako ostanemo bez stanovništva. Od prvog dana, od kad sam došao na mjesto župana, moj cilj je ravnomjeran razvoj svih krajeva i briga za ruralna područja. A nastavak ovog projekta dokaz je da želimo opstanak stanovništa u ovom kraju županije i Vrgorske krajine. Cilj nam je da mladi ostanu na svojim ognjištma, da nam pogranična područja žive. Ovo je idealno područje za ruralni turizam i cikloturizam, a novoizgrađena prometnica sigurno će doprinijeti na kvaliteti života i sigurnosti - istaknuo je župan Boban.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!