Logo
Ispiši ovu stranicu

Podignuta optužnica protiv Ljubušaka: Prevozio 580 kg ilegalnog duhana

Podignuta optužnica protiv Ljubušaka: Prevozio 580 kg ilegalnog duhana

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv M.D  rođenog 1993. godine u Ljubuškom.

Optuženi se tereti da je, tijekom 2021. godine, u dva navrata, prevozio duhan u ukupnoj količini od 580 kilograma, koji nije bio obilježen akciznim markicama u skladu sa zakonom.

U prijevozu duhana, prvi put u količini od 260 kg, a drugi put u količini od 320 kg, optuženi je otkriven i spriječen od strane službenika UIO BiH, RC Sarajevo, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja.

Zaplijenjeni duhan bez akciznih markica i dokaza o porijeklu, optuženi je prevozio s ciljem da ga stavi u prodaju, a navedeni duhan se u smislu Zakona o akcizama u BiH smatra duhanskom prerađevinom i prije stavljanja u promet, mora biti obilježen akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH. Akcizna davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zaplijenom količine od 580 kilograma duhana, spriječena utaja akciznih davanja od oko 58 000 KM.

Optuženi se tereti da je, proizvode koji nisu bili obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, u dva navrata pokušao staviti u promet, odnosno prodaju, čime je počinio, krivično djelo - Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!