Logo
Ispiši ovu stranicu

Smrt mlade Mostarke Lane Bijedić i dalje misterija: Istraga još nije okončana

Smrt mlade Mostarke Lane Bijedić i dalje misterija: Istraga još nije okončana

Smrt mlade Mostarke Lane Bijedić (19), koja je 6. listopada 2019. godine, u večernjim satima, pronađena mrtva u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog i dalje je, nakon skoro tri godine, nerasvijetljen slučaj. Je li riječ o samoubojstvu, ubojstvu ili nesretnom slučaju, javnost nema odgovora.

Nadzorne kamere

Iz Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) su nam kratko kazali da istraga nije završena i da, praktično, nije stavljena točka na ovaj slučaj.

Njena misteriozna smrt je, podsjetimo, potresla javnost BiH, ali i cijelu regiju.

Ova nesuđena brucošica je, pod potpuno nejasnim okolnostima, svega dan prije nego što se trebala zaputiti na studij u Sarajevo, iz Mostara autobusom otišla u Čapljinu, kako je to otkriveno na osnovu snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. Potom se pješice s autobusne stanice, kako je utvrđeno u prvim danima istrage, zaputila prema naselju Trebižat, gdje joj se gubi trag. Iznosilo se i da je nesretnu djevojku svjedok vidio na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo i nađeno.

Podsjetimo, tijekom istrage saslušano je više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju. U nekoliko navrata pregledavani su snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje.

U donošenju konačne odluke i kvalifikaciji ovog slučaja tužiteljskog timu najveći problem predstavljaju mišljenja dvojice vještaka koja su potpuno suprotna.

Pad s visine

John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glazgovu, kojeg je Tužiteljstvo ZHŽ naknadno angažiralo, u svom mišljenju i stručnom nalazu o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke zaključio je da priroda unutrašnjih i vanjskih prisutnih povreda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je nesretna djevojka bila žrtva napada, a koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, već da je, najvjerovjatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, ostao je pri svom mišljenju i nalazu.

– Ne mogu se složiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine – rekao je, između ostalog, u ranijoj izjavi za Dnevni avaz dr. Damjanjuk.

Greška u startu

– Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom. Pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom. Najsretniji bih bio kada bi se taj slučaj riješio, ali, definitivno, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao nam je dr. Damjanjuk u oktobru prošle godine.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!