Logo
Ispiši ovu stranicu

Pčelari žele djecu i mlade upoznati s ovim tradicionalnim zanimanjem

Pčelari žele djecu i mlade upoznati s ovim tradicionalnim zanimanjem

Udruga pčelara ZHŽ-a održala je nedavno redovnu Skupštinu na kojoj je, između ostalog, izabrano novo vodstvo.

Nazočni su ulogu predsjednika i zamjenika predsjednika Udruge povjerili Ljubušacima Marku Biliću i Anti Bošnjaku. Upravni odbor, pak, čine: Vlado Rašić iz Gruda, Ilija Lasić iz Širokog Brijega, Marijofil Rupčić iz Ljubuškog te Velimir Begić iz Posušja, a svaki od članova ima i svoje zamjenike.

Kao predsjednik Udruge, Bilić je ovom prigodom predložio novi statut koji je jednoglasno usvojen, ujedno je podržana i odluka o promjeni adrese sjedišta Udruge koja je odnedavno aktivna u Ljubuškom.

Povećanje potpora

Kao i obično, pčelari su razgovarali o radu te provedenim i nadolazećim aktivnostima. Među njima je i sajam meda koji bi se uskoro trebao održati u svim općinama i gradovima u ZHŽ-u. Bilo je riječi i o povećanju županijskih potpora pčelarima, osobito tijekom loših sezona, kada im je pomoć itekako potrebna. Također, pčelari žele upoznati i ovdašnje školarce s ovim tradicionalnim i veoma cijenjenim zanimanjem.

 -Planiramo provesti nekoliko projekata u suradnji s osnovnim i srednjim školama u našoj županiji te Ministarstvom kulture, obrazovanja i športa. Važno je znati da se pčelarstvo ne odnosi samo na proizvodnju meda, već i na proizvodnju matične mliječi, propolisa, voska, pčelinjeg otrova… Ta saznanja će dobro doći mlađim naraštajima, možda i budućim pčelarima, kazao je Marko Bilić za Dnevni list.

 Jedan od problema, na koji se već dugo stavlja naglasak, je naplata pašarine u određenim županijama.

Dobar početak sezone

-Nadamo se boljoj suradnji s vlastima te da će se ukinuti nameti koji nam otežavaju rad. To se ne prakticira nigdje u svijetu, istaknuo je Bilić, dodavši da će, ako ne pronađu rješenje, tražiti održavanje sjednice na federalnoj razini.

Pčelarska sezona, nadalje je rekao, započela je sa zadovoljavajućim vremenskim uvjetima. Ako se tako nastavi, pčelari mogu očekivati dobre prinose.

 -Nadamo se da nam mogući mrazevi i kiše neće pomrsiti planove te da će proljetna paša i selidba pčela u jugoistočnu Hercegovinu biti uspješna, zaključio je Bilić.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!