Logo
Ispiši ovu stranicu

Upriličeno potpisivanje Ugovora o stipendiranju s Napretkovim stipendisticama i stipendistima

Upriličeno potpisivanje Ugovora o stipendiranju s Napretkovim stipendisticama i stipendistima

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u subotu 18. ožujka je u prostorijama Napretkova kluba Lira u Sarajevu potpisalo ugovore sa dijelom dobitnika ovogodišnjih stipendija i potpora, i to 48 studentica i studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ i Podfondova „Irena Kozarić“ i „Vid Puljić“ za akademsku 2022./2023. godinu.

Svečanosti potpisivanja Ugovora bili su nazočni predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, dopredsjednici Josip Križanović i Miroslav Landeka i član Središnje uprave fra Mirko Filipović.

Tom prigodom je predsjednik dr. Čiča poželio uspjeh stipendistima, te rekao da Napredak pruža velike mogućnosti, to je Društvo koje je tijekom 120 godina pokazalo da može pomiriti mnoge nepomirljive stvari u BiH.

Ono što je nama bitno, rekao je Čiča, je da se u jednom trenutku svoga života stipendisti prisjete da su bili članovi Napretka, da nekada i oni pomognu nekome, jer to je solidarnost.

– Mi smo mala država, u europskim i svjetskim okvirima, i ne možemo puno toga ponuditi. Ali mislim da možemo ponuditi vaš talent, vaše znanje. To je ono što mi pokušavamo pomoći, da bi svima nama bilo ugodnije i u BiH i u Hrvatskoj – istaknuo je Čiča.

Dopredsjednici  Križanović i Landeka istaknuli su kako je stipendiranje mladih jedna od temeljnih odrednica djelovanja Napretka od njegovog osnutka do danas te kako dobiti Napretkovu stipendiju predstavlja i određenu vrstu privilegije ali i obveze jer mladi su dužni tijekom studiranja biti i aktivni članovi Društva.

Stipendisti su imali priliku čuti novi aranžman himne Društva koji su uradili prof. Josip Popović (aranžman za orkestar) i profesorice Gordana Miškovići Ljliljana Marić (aranžman za zbor). U snimanju himne sudjelovali su: puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Također im je prikazan i film 120 godina HKD Napredak koji je radio „Studio Bonk“ iz Mostara, a koji je premijerno prikazan na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak. Autor teksta je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

Prije same svečanosti potpisivanja ugovora u prostorijama Središnje uprave u Sarajevu upriličen je prijem za Napretkove stipendiste. Srdačnu dobrodošlicu poželili su im predsjednik dr. sc. Nikola Čiča, dopredsjednici Josip Križanović i Miroslav Landeka, članovi Središnje uprave Ivana Barišić i fra Mirko Filipović te djelatnici Stručne službe Ivana Lukić i Igor Čuljak.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995. godine, uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3211 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora će, osim u Sarajevu, biti upriličeno u Zagrebu 25. ožujka i Mostaru 1. travnja 2023. godine.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!